Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Művészplakátok természetes környezetben

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Dimény András

A plakátművészet a huszadik század egyik legelevenebb alkalmazott képzőművészeti műfaja volt. A Ferencvárosban most két helyszínen nyílt szabadtéri kiállítás, amely a kortárs magyar plakátművészet alkotásaiból válogat.

A kelet-európai régióban különösen Lengyelországban van nagy hagyománya a köztéri plakátművészetnek, de Magyarországon is vannak törekvések, amelyek az immár klasszikusnak tekinthető huszadik századi műfaj ápolását és megújítását célozzák.

A 2004-ben alapított Magyar Plakát Társaság és az OPLA Projekt művészcsoport most a Ferencvárosban kapott lehetőséget, hogy a kortárs magyar plakátot természetes környezetében – az utcán – mutassa meg a közönségnek. A kerületi önkormányzat a két művészcsoportnak két szabadtéri helyszínt bocsátott a rendelkezésére ebből a célból.

A József Attila lakótelepen a Napfény utcában harminc művészplakát tekinthető meg, ezek közé az OPLA Projekt korábbi kiállításairól, illetve a Magyar Plakát Társaság által megrendezett PosterFest kiállítások anyagából válogattak alkotásokat. A Magyar Plakát Társaság önálló szekciójában a Ferenc téren harminckét mester munkája tekinthető meg.

A Magyar Plakát Társaság a klasszikus plakátműfajért végzett munkájában általában azokat a lehetőségeket keresi, melyek a lehető legszélesebb közönséget tudják bevonni és megszólítani. Az OPLA célja a nemzetközi plakátművészeti élethez kapcsolódva a magyar plakátművészet népszerűsítése, a klasszikus mesterek és az évről évre felbukkanó fiatal tehetségek közötti folyamatos párbeszéd fenntartása.

A két helyszínes szabadtéri kiállítás egyik kurátora, Eszteró Anett grafikus elsősorban könyvtervezéssel foglalkozik, autonóm alkotóként pedig leginkább plakátokkal, művészkönyvekkel, sokszorosított grafikával. Zsemberi-Szígyártó Miklós amellett, hogy maga is könyvtervező, több hazai és nemzetközi plakátkiállítás résztvevője volt. Szerinte ahogy a könyv meg tudta tartani jól megérdemelt helyét a polcokon, úgy a plakátnak is vissza kell foglalnia méltó helyét a falakon.

A Plakátváros című szabadtéri kiállítás 2021 áprilisáig lesz megtekinthető.

 

Legnépszerűbb cikkeink