Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt a pápai inas, aki titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a Vatikánból

Létrehozva:

Paolo Gabriele, mögötte XVI. Benedek pápa / Fotó: Wikipedia

Tette után a Szentszék területét is elhagyta, 54 éves volt.

Meghalt kedden Paolo Gabriele, a nyugalmazott pápa, XVI. Benedek egykori személyi inasa, aki több ezer bizalmas vatikáni dokumentum kiszivárogtatásáról vált ismertté az úgynevezett Vatileaks-botrányban.

Paolo Gabriele 54 éves korában a Vatikán kórházaként ismert római Gemelli-klinika sürgősségi osztályán halt meg. Családja közlése szerint régóta súlyos betegségben szenvedett.

A férfi 2006-tól XVI. Benedek pápa személyes inasaként szolgált, az egyházfőhöz legközelebb álló világi személynek számított.

Neve 2012 májusában vált ismertté, amikor a vatikáni biztonsági szolgálat őrizetbe vette bizalmas dokumentumok kiszivárogtatása miatt. Őrizetbe vétele néhány nappal követte Gianluigi Nuzzi olasz újságíró Őszentsége XVI. Benedek titkos iratai című könyvének megjelenését, amely első alkalommal közölt szentszéki dokumentumokat a pápai állam, kiemelten a vatikáni bank és a szentszéki államtitkárság pénzügyi működéséről.

Paolo Gabriele otthonában több ezer bizalmas dokumentum fénymásolatát találták meg. A férfi az ellene indított eljárás során mindvégig azt állította, hogy az egyházfő védelmében szolgáltatta ki a titkos papírokat. Így akart fény deríteni a pápát támadók hazugságaira – mondta az inas.

A botrányt Federico Lombardi szentszéki szóvivő nevezte el Vatileaksnek.

A pápai komornyikot 2012 októberében a vatikáni bíróság három év szabadságvesztésre ítélte, amelyet aztán tizennyolc hónapra csökkentettek. A büntetését a vatikáni bíróság fogdájában töltő Paolo Gabrielét 2012. december 22-én XVI. Benedek pápa meglátogatta, majd kegyelemben részesítette.

XVI. Benedek pápa nem sokkal ez után, 2013 februárjában jelentette be lemondását.

Paolo Gabriele és családja kiköltözött a Vatikánból, és teljesen visszavonult. Soha nem nyilatkozott vagy beszélt a történtekről. A pápai állam segítséget nyújtott neki: egy vatikáni tulajdonú római lakóházban talált új otthonra, és a vatikáni gyermekkórházban kapott új állást.

A Vatileaks-botrányról az olasz sajtónak később nyilatkozó névtelen forrás azt állította, hogy Paolo Gabriele csak a „jéghegy csúcsa” volt, mivel csaknem húsz személy vett részt a bizalmas dokumentumok kicsempészésében. Gianluigi Nuzzit 2015-ben a Vatileaks2-ben állították a vatikáni bíróság elő, de felmentették.

Gianluigi Nuzzi most úgy nyilatkozott, hogy Paolo Gabriele „bátor” ember volt, aki úttörőként megelőzte a Ferenc pápától elindított folyamatot a vatikáni pénzügyek átláthatóvá tétele érdekében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink