Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mázlista, akinek van vendéglátós munkája

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Tamas Gabor - Shutterstock

Már most mélyen vannak a vendéglátósok, de úgy tűnik, hogy tavasszal még több üzletet fognak bezárni. A teljes helyreállásra pedig még éveket kell majd várni.

 

A koronavírus első hullámánál még teljes erőbedobással próbáltak túlélni az éttermek, a második hullám viszont, úgy tűnik, végleg betett nekik. Nem túlzás azt állítani, hogy sorra mennek tönkre főleg a kisebb vendéglátóhelyek, egyszerűen csődbe mentek a második hullám és a bezárások miatt. Tavasszal még többen próbálkoztak a házhoz szállítással, azonban ez nem mentette meg őket, de arra elég volt, hogy valahogy túléljék. A kormány november 10-i bejelentése után sokan meg sem próbálták az ételeket becsomagolni, egyszerűen lehúzták a rolót. Végleg.

„Nagy mázlista az, akinek most van munkája” – mondta a Pesti Hírlapnak Ákos, aki egy hónappal ezelőtt még szakácsnak mondhatta magát. Mint oly sokakat, őt is kirúgták, a munkahelye megszűnt. Új munkát pedig egyszerűen lehetetlennek tart most találni. „A házhoz szállítás a nagyobb cégeknek éri meg, az emberek kevésbé vásárolnak kis családi éttermekből. Amikor nyáron kinyitott minden, az én munkahelyen is átalakult, inkább a menüztetésre álltunk át, mert este olyan kevesen ültek be vacsorázni, hogy az nem érte meg. Rövidített nyitvatartással működtünk, és a fizetésünket is csökkentették. A második hullámnál a cég már meg sem próbálta a házhoz szállítást, mindenkit kirúgtak. Mondhatni, most megszűnt a szakmám” – folytatta Ákos.

Más szakmabelinek sem könnyű most a helyzet, a vendéglátásban dolgozók zárt Facebook-csoportjaiban is most leginkább csak kétségek jelennek meg. Vannak, akik abból próbálnak meg pénzt keresni, hogy eladják a csődbe ment éttermük felszereléseit, mert már nincs rá szükségük.

Kovács László, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke szerint körülbelül 150 ezer ember dolgozott a vendéglátásban a pandémia előtt, most ennek a számnak körülbelül csak a fele dolgozik, a többieket elbocsátották. „Az első, tavaszi hullámban körülbelül 30 ezer embert rúgtak ki, most újabb 30 ezret küldtek el. A házhoz szállítás nem mindenkinek nyújt megélhetést. Azoknak az üzleteknek, amelyek eddig talpon maradtak, nagy segítség lehet az 5 százalékra levitt áfa, azonban a mostani kereslet messze nincs akkora, mint amekkora az üzletek teljes kínálata lett volna. Mindenki bízott és bízik abban, hogy majd elindul valami, de látszik, hogy a kereslet és a kínálat abszolút nincs arányban egymással. Egy csődhullám közepén vagyunk most, és messze még a vége” – mondta az elnök.

Szerinte az is kérdéses, hogy a most még talpon lévő üzletek kihúzzák-e a pandémia végéig, ezért ő arra számít, hogy még több vendéglátóegység fog bezárni. „A mostani helyzet még rosszabb lesz, tavasszal fognak kivérezni azok az egységek, amik most még tartják magukat. A helyreállásra pedig még éveket kell várni. A kereslet a hiányzó turisták miatt nem lesz már olyan, mint amilyen volt 2019-ben, csak jó néhány év múlva. Nézzük a légitársaságokat, amik úgy számolnak, hogy 2024-2025-re fog helyreállni az a forgalmi volumen, ami korábban volt. Ebből lehet arra következtetni, hogy a vendéglátásnak is körülbelül ennyi idő kell, mire helyreáll.”

Legnépszerűbb cikkeink