Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Halálosból krónikus betegséggé válhat a tüdőrák

Létrehozva:

Évente mintegy nyolcezer ember haláláért felelős a tüdőrák Magyarországon, azonban a modern eljárásokkal az előrehaladott stádiumban lévő betegek életét is egyre többször meg tudják menteni az orvosok – írja a Semmelweis Egyetem.

Szűréssel sok beteg diagnosztizálható a korai stádiumban, amikor még nincs áttéte a daganatnak, éppen ezért tartja örömtelinek a tervezett országos tüdőrákszűrési program elindítását kis dózisú CT-vel, az 50 feletti dohányzókat is bevonva a népegészségügyi szűrésbe – állítja dr. Losonczy György onkológus-tüdőgyógyász. Az elmúlt években az előrehaladott, áttétes daganatok – amilyen az esetek kétharmada – terápiájában is jelentős előrelépés történt. A szakember úgy véli, szinte egyik félévről a másikra is érzékelhető a szakterület fejlődése, ami különösen az elmúlt 15 évben gyorsult fel.

A közelgő Semmelweis Egészség Napokon mutatja majd be a szakember a legeredményesebb terápiákat, köztük az úgynevezett célzott daganatterápiás módszert is, amelynek lényege, hogy a patológusok a tüdődaganatból vett szövettani minta alapján meg tudják mondani, a tüdőrákban van-e olyan molekuláris hiba vagy mutáns molekula, amely felelőssé tehető a daganat növekedéséért. Az esetek 15 százalékában ugyanis fellelhető ez a molekula, így lehetőség van, hogy a betegek kemoterápia helyett olyan tablettát kapjanak, ami célzottan csak erre az egy kórosan működő, sejtnövekedést közvetítő fehérjére hat. Az egészség napokon emellett szó lesz a immunterápiáról is, ami az utóbbi 5-6 év átütő újdonsága volt a tüdőrák kezelésében.

Ezekkel a gyógyító eljárásokkal az előrehaladott tüdőrák lényegében egy halálos betegségből krónikus betegséggé „szelídíthető” – írja a portál. 

Legnépszerűbb cikkeink