Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

10 dollár lesz az orosz vakcina a világpiacon

Létrehozva:

Állítólag 95 százalékos a hatékonysága.

A klinikai vizsgálatokról szóló második összegzés szerint 95 százalékos védettségre képes az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcina – közölte az oltóanyag kifejlesztését finanszírozó RDIF orosz állami befektetési alap, amelynél már a készítmény világpiaci árát is meghatározták.

A nemzetközi tudományos közösség több tagja is szkeptikus az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinával kapcsolatban – írja a Hvg. Olyan tudósok is vannak, akik szerint a közzétett számok alapján gyanús, hogy az oroszok meghamisíthatták a vakcinakísérletek eredményeit. Az RDIF szerint ugyanakkor bizonyított, hogy működőképes a helyi Vector intézet által fejlesztett oltás: a legfrissebb közlés szerint 95 százalékban képes védettséget nyújtani.

A szám azután érkezett, hogy a Pfizer és BioNTech cégek egy 90 százalékos hatásosságú vakcinát dolgoztak ki, az oroszok is közölték, hogy az övék sem rosszabb annál. Az újonnan közölt, 95 százalékos hatásfokot az orosz közlés szerint két dózissal lehet elérni: az első oltás után eltelt 28. napon 91,4 százalékot mértek, a másik után (42 nappal az első beadását követően) már 95-öt.

A Szputnyik V oltóanyag vizsgálatának harmadik, klinikai fázisában 40 ezer önkéntes vesz részt. Közülük az első oltást 22 ezren, a másodikat 19 ezren kapták meg. A kutatóintézet szerint az önkéntesek közül senki nem mutatott még nem várt mellékhatást.

Az orosz állampolgárok ingyen igényelhetik majd a szert, melyet az RDIF ígérete szerint 10 dollár, azaz 3000 forint alatti áron fog értékesíteni a világpiacon.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink