Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szomszédainknál sem jobb a helyzet

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Fotó: Merész Márton

Nemcsak nálunk, hanem valamennyi szomszédos országban erőteljes a koronavírus-járvány. A SARS-CoV-2 terjedését a legtöbb kormány szigorításokkal igyekszik kordában tartani.

Szlovákiában újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett veszélyhelyzet érvényességét a kormány. Emellett október 24-től kijárási tilalmat rendeltek el, ami jelenleg   is érvényben van. Az országban októberben és novemberben letesztelték a teljes lakosságot, amit a tervek szerint karácsony előtt megismételnek. Vasárnap 984 új koronavírus-fertőzöttet és 27 új halálos esetet regisztráltak.

A november 17-én szigorú korlátozásokat bevezető Ausztriában először szerdán, majd pénteken haladta meg a 100 főt a halálos áldozatok száma. Az országban december 6-áig egész napos kijárási korlátozások vannak életben, bezártak az iskolák, az óvodák és a nem létfontosságú üzletek is. Az osztrák kormány a fertőzési láncok megszakítása érdekében teljes lakosságra kiterjedő, önkéntes alapú tesztelést tesz lehetővé december 7-től. Vasárnap 5226 új koronavírus-fertőzöttet és 60 új halálesetet regisztráltak.

Szinte teljesen leállt az élet Szlovéniában is. Az éjszakai kijárási és lakhelyelhagyási tilalom mellett elrendelték a kötelező maszkviselést, az óvodák és üzletek bezárását. Az iskolák átálltak a távoktatásra. Jelenleg csak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, bankok és a posták lehetnek nyitva.

A szomszédos Horvátországban is bejelentették, hogy négy fázisban tervezik letesztelni a teljes lakosságot. Emellett szombaton elrendelték a szórakozóhelyek bezárását, illetve szűkítettek a kávézók és éttermek nyitvatartási idején. Vasárnap 3308 új koronavírus-fertőzöttet és 49 új halálesetet regisztráltak.

Szerbiában október közepén kezdődött meg a járvány újabb hulláma. Vucic szerb kormányfő maga mondta, hogy amennyiben az országban nem sikerül megfékezni a járvány terjedését, nem fognak tudni minden beteget ellátni. A szerb kormány keddtől vezet be újabb szigorításokat. Az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül 18 óráig minden üzletnek be kell zárnia. Emellett kötelező maszkviselést írtak elő, a rendezvényeken pedig csak korlátozott számban lehet részt venni. Az országban vasárnap 31 új halálesetet és 4995 új fertőzöttet regisztráltak.

Romániában szintén 100 fölött van a napi halálos áldozatok száma, már több megyében teljesen megteltek a kórházak. A kormány ezt a helyzetet a betegek átszállításával próbálja megoldani. A válságkezelés része, hogy az orvosi egyetemek, illetve az asszisztensképzők diákjai is vállalhatnak önkéntes munkát a koronavírusos betegeket ápoló kórházakban, amiért havi 2500 lejes juttatásra jogosultak. Emellett kötelező távmunkát rendeltek el, illetve országszerte bezártak az iskolák és óvodák. Vasárnap 5837 új koronavírus-fertőzöttet és 131 új halálos áldozatot regisztráltak.

Ukrajnában sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, naponta 12 ezer felett van a regisztrált esetek száma, amit az egészségügy nem tud kezelni. A kormány ennek ellenére nem tervezi az ország határainak lezárását, a maszkviselés csak zárt, nyilvános helyeken, sportlétesítményekben és a közösségi közlekedési eszközökön kötelező.

Legnépszerűbb cikkeink