Connect with us

Kiemelt hírek

Magyar származású külügyminiszterrel dolgozhat majd Biden

Létrehozva:

A korábbi budapesti amerikai nagykövet fiáról cikkezik a Bloomberg és a The New York Times is.

Joe Biden várhatóan Antony Blinkent nevezi meg külügyminiszter-jelöltjéül – jelentette a Bloomberg News vasárnap későn este. A közlést sem Biden munkatársai, sem Blinken nem kommentálták. Korábbi hírek szerint Joe Biden fontolgatja Susan Rice, az Obama-kormányzat ENSZ-nagykövetének jelölését is a külügyminiszteri posztra. Rice a napokban azt mondta, nyitott a jelölésre.

Az 58 éves Blinken 2015 és 2017 között külügyminiszter-helyettes, előtte pedig Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese volt. Pályáját Bill Clinton kormányzata idején kezdte a külügyminisztériumban.

A The New York Times is azt írta hétfő hajnalban, hogy Biden Blinken mellett dönt. A lap szerint ő Joe Biden legközelibb külpolitikai és nemzetbiztonsági tanácsadója.

Antony Blinken édesapja, Donald Blinken Magyarországon volt amerikai nagykövet 1994 és 1996 között,

Blinken édesanyja, Judith Pisar révén félig magyar származású. 

A Magyar Hang közben arról is írt, hogy megjegyezte, hogy Blinken „apja és mostohaanyja jelentősen támogatta és ma is támogatja a Nyílt Társadalomért Archívum (OSA) létrehozását a budapesti CEU-n, így az intézményt ma is Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívumnak hívják”.

Biden kommunikációs tanácsadója, Katie Bedingfield vasárnap elmondta: Joe Biden kedden hozza nyilvánosságra a várható kormányzata tagjainak névsorát. Biden egyik tanácsadója, Jennifer Psaki elmondta, a leendő Biden-kormány sokszínű lesz. „A Bidenre és alelnökjelöltjére, Kamala Harrisre szavazók között vannak progresszívek, mérsékeltek és republikánusok is, jóllehet, az amerikaiak túlnyomó többsége nem e meghatározások szerint gondol önmagára. A várható kormányzat tükrözi majd Amerikát” – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink