Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

15. alkalommal tüntettek Minszkben, 140 embert vettek őrizetbe 

Létrehozva:

Ezrek tüntettek vasárnap – idén immár a tizenötödik alkalommal – békésen Fehéroroszországban a biztonsági erők erőszakos fellépése ellenére Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelve.

A tüntetők Minszk lakónegyedeiben gyülekeztek, onnan vonultak a történelmi vörös-fehér-vörös zászlók alatt a tiltakozó menetekre Éljen Fehéroroszország! jelszót skandálva. Az AFP francia hírügynökség a résztvevők létszámát több tízezerre becsülte.

A rendőrség az engedély nélkül tartott tüntetés elején megkezdte az őrizetbe vételeket, és hanggránátokkal oszlatta a tömeget. A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint kora délutánig mintegy nyolcvan embert állítottak elő. Esti értesülések szerint már 140 embert vett őrizetbe és vert meg a rendőrség. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint az előállítottak száma a kétszázat is meghaladta, bár többeket rövidesen szabadlábra helyeztek. Előző vasárnap a rendőrök mintegy ezer embert vettek őrizetbe. Emberi jogi aktivisták szerint a tüntetések kezdete óta több mint 19 ezer embert állítottak elő.

A közösségi portálokon több felhasználó videófelvételeket is megosztva arról számolt be, hogy több lakóház udvarában összecsapások voltak a rohamrendőrökkel.

Fehéroroszország más városaiban – így Barauljaniban, Zaszlaujében és Navapolackban, valamint Hrodnában és Bresztben – is tüntetéseket tartotta Lukasenka lemondását követelve.

A belügyminisztérium és a hadsereg több száz egyenruhás tagja vonult fel Minszkben, rabszállító és páncélos járművekkel, vízágyúkkal. A főváros nagy terein fémkordonokat állítottak fel – jelentette a Telegram hírtelevízió.

A hatóságok korlátozták az internetszolgáltatást, és több metróállomást bezártak, hogy megakadályozzák a tömeggyűléseket.

A vasárnapi tüntetés hivatalos elnevezése „Fasizmus elleni menet” volt, a szervezők így reagáltak arra, hogy Lukasenka a minap fasisztáknak nevezte a tüntetőket. Az utcai tüntetések új erőre kaptak, miután november 11-én Raman Bandarenka 31 éves festőművészt rendvédelmiek az utcán bántalmazták, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Lukasenkát az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával választották meg a hatodik mandátumára. Ezeket a választásokat sem az ellenzék, sem a nagyhatalmak, sem a nemzetközi megfigyelők nem ismertek el tisztességesnek. Emiatt Minszkben minden hétvégén tüntetnek Lukasenka ellen. A vasárnapi megmozdulások rendszerint a legnépesebbek. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett közelebbről meg nem nevezett alkotmányreformokat ígért.

A 66 éves Aljakszandr Lukansenka több mint negyedszázada vezeti a volt szovjet tagköztársaságot, csak kevéssé tűrve a másként gondolkodást. A tüntetők szerint a választások igazi győztese a külföldre távozni kényszerült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető. Cihanouszkaja a „szabad és igazságos Fehéroroszország” felé vezető újabb lépésként üdvözölte a vasárnapi tüntetést a Telegram üzenetküldő portálon szombat este közzétett üzenetében.

„Nem csinálhat senki börtönt egy országból, ha senki nem fél a börtönőröktől” – írta.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink