Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Műfűvel borítják a kutyafuttatót a Ligetben, mert nem számítottak ilyen sok kutyára

Létrehozva:

Az igazi kikopott a használattól, a műgyep viszont nem zöldfelület. 

A Városligetben, a most épülő kutyafuttatóban műgyepszőnyeget telepítenek néhány dombra – írta a 24.hu-nak egy olvasója.

A lap kérdésére a Liget Zrt. kommunikációs referense, Guba Sándor ezt válaszolta: „A Hermina úti Kutyás élményparkban szerzett üzemeltetési tapasztalatok alapján a terepalakulatok/dombok kedvelt játékok, azonban az erodálódás elkerülés érdekében a gyepfelülettel szemben érdemes mesterséges, strapabíró műfűvel beborítani azokat.”

A Hermina úti kutyafuttatóban ugyanis van olyan nap, amikor ezernél is több kutya megfordul, de egy átlagos napon is 700-800 eb játszik ott. Ott a kis dombokon valóban szinte teljesen kikopott mindenhonnan a gyep – írja a 24.

A lap idézi Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét, aki szerint ebből is látszik, hogy rossz koncepcióval fejlesztik a Városligetet: „A kutyafuttatón az új gyep két hónap alatt rosszabb állapotban volt, mint a fejlesztés előtt. Annyi kutyást vonzottak oda, hogy fenntarthatatlan lett az egész, tönkrement teljesen a zöldfelület – mondta, hozzátéve, szerinte elhibázott koncepció, hogy a Liget-projekttel minél több embert akarnak bevonzani a közparkba.

Utalt rá – folytatja a lap – , hogy már Tarlós István idején leírták, a Városliget túlhasznált, ezért bizonyos funkciókat más közparkokba kellene telepíteni. A Liget-projekt célja viszont, hogy a korábbinál jóval többen használják a Városligetet. A funkciók koncentrálása miatt pedig egy-egy terület gyorsabban is romlik: míg korábban szétszóródtak a kutyások, most a kutyafuttatók kis területét használják sokan.

Bardóczi Sándor szerint „olyan helyre telepítenek műgyepet, ami korábban zöldfelület volt. Ha ez a zöldfejlesztés, akkor köszönjük, nem kérünk belőle.”

Sok beleszólása egyébként nincs a dolgokba a fővárosnak, mert a Városliget területét a kormány a Liget Zrt.-nek adta – írja a lap.

További részletek a 24.hu cikkében.

Legnépszerűbb cikkeink