Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lehet, hogy a varázslat nem működik, de más út nincs

Létrehozva:

Gyerekkorában a versekbe kapaszkodott, ma inkább a zene segíti át a nehézségeken – többek között erről is szó volt Szabó T. Anna csütörtök esti online könyvbemutatóján, ahol Szabaduló-gyakorlat című új novelláskötetét ismerhettük meg.

Szabó T. Anna huszonöt évvel ezelőtt adta ki első verseskötetét, amelyet még nagyon sok  követett, így elsősorban költőként ismerhettük meg őt, egészen a 2010-es évek derekáig. A most bemutatott könyv az írónő harmadik prózakötete.

Ez a könyv hangsúlyosan fikciós mű, egyetlen olyan elbeszélés szerepel csak benne, amelyről a szerző úgy nyilatkozik: „ez az ő gyerekkora”. A többi novella különböző női sorsokból, történetekből, női életekből villant fel egy-meghatározó, megrázó jelenet.

A kötetnek, mint a könyvbemutatón kiderült, az egyik vezérmotívuma a női mágia, ami a valóság megváltoztatásában hisz. „A nőknek nem sok hatalmuk volt, legalábbis világi hatalmuk, egészen mostanáig” – indokolta az írónő, miért is tudott kialakulni ez a valami, amit női mágiának gondolunk.

Később egy nézői kérdésre, amely azzal foglalkozott, vajon a varázslás hogyan egyeztethető össze az istenhittel, az írónő azt mondta: a mágia annyiban érdekelte a kötet megírásakor, hogy mindannyian bízunk a csodában, és bízunk abban, hogy ami van, megváltoztatható. Az istenhit ezzel rokon, ám arról szól, hogy olyasmi is megtörténik velünk, ami fölött nincs hatalmunk. 

A másik metafizikai sík, ami a kötetben előkerül, a zene. „A zene öröme és fájdalma az, ami ebben a könyvben nagyon segített” – mondta az írónő. A zenében az örömkészség utáni vágy van – tette hozzá. Szerinte ez, a zene által okozott öröm, extázis segít abban, hogy közelebb jussunk a mágiához.

A bemutatón szó esett a kötet különleges borítójáról is, ami Szilágyi Lenke fotójának felhasználásával készült. A szerző szerint a véletlen különös játéka, hogy épp ez a kép került a kezébe, hiszen egy énekesnő, Kiss Erzsi portrésorozatából való. Az, hogy a könyv szövegeinek erős kapcsolata van a zenével, ebben a döntésben nem játszott szerepet, de örömet okozott. A szerző, mint mondta, általában nem szokott kérésekkel fordulni a kiadókhoz a könyvei borítóival kapcsolatban, de ezúttal fontos volt számára a választás.

Szabó T. Anna írásaival a Pesti Hírlap hasábjain is találkozhattak olvasóink.

Legnépszerűbb cikkeink