Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az orosz és az azeri álláspont egybeesik a hegyi-karabahi békéről

Létrehozva:

Ez Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki bakui tárgyalásai után.

A jereváni tárgyalások után Bakuban folytatódott szombaton a magas szintű orosz állami küldöttség hivatalos látogatása, melynek végeztével Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország és Azerbajdzsán álláspontja a hegyi-karabahi etnikum- és vallásközi béke helyreállításának feltételeiről teljesen egybeesik, írja az MTI.

Lavrov szerint a tárgyalásokon a felek konkrét célkitűzések egész sorát vitatták meg, amelyek elősegítik a hegyi-karabahi béke megteremtését, és amelyeket, mint mondta,  „Oroszország Azerbajdzsánnal és Örményországgal közösen fog megvalósítani”.

Ilham Aliyev azeri elnök reményét fejezte ki, hogy az Örményországgal való kapcsolatok normalizálására vonatkozó tervek megvalósulása új helyzetet teremthet a régióban, és a két szemben álló ország és szomszédaik mellett az egész világot biztonságosabbá teheti.

Szergej Sojgu, miután tárgyalt az azeri elnökkel és Zakir Hasanov védelmi miniszterrel, meggyőződésének adott hangot, hogy a Hegyi-Karabahban életbe lépett tűzszünetet a jövőben is be fogják tartani. Kijelentette, hogy a háromoldalú megállapodás aláírása óta eltelt rövid idő alatt az orosz békefenntartók elfoglalták azt a 23 állást, amelyet kijelöltek számukra, ellenőrzésük alá vonták a fontosabb útvonalakat, hogy megteremtsék a biztonságot a demarkációs vonal mentén. Megindult a menekültek hazatérése is – tette hozzá.

„A felek betartják a tűzszünetet, és biztos vagyok abban, hogy ez így marad a jövőben is” – mondta az orosz védelmi miniszter.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink