Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tíz kilométer mélyre merült három kínai kutató

Létrehozva:

Egy új fejlesztésű merülőjárművel jutottak le a Mariana-árok legmélyebb ismert pontjára.

Új kínai tengeralattjáró merült legénységével együtt a tenger legmélyére, a nyugat-csendes-óceáni Mariana-árokba, a misszióról pénteken tettek közzé egy videót.

A Fentoucsö (Igyekvő) nevű merülőjármű több mint 10 ezer méteres mélységbe ereszkedett, fedélzetén három kutatóval – közölte az állami CCTV csatorna.

A Föld kérgének 2550 kilométer hosszú, félhold alakú bemélyedése, a Mount Everest magasságát messze meghaladó mélységbe nyúló Mariana-árok fenekén kevés ember járt.

Az első felfedezők 1961-ban, egy rövid expedíció erejéig merültek le az árokba, ezután legközelebb 2012-ben hatolt ember a mélybe: James Cameron hollywoodi rendező egyedül merült le.

A kínai misszió november 10-én a világon először jelentkezett élő videóban a Challenger Deepből, a Mariana-árok legmélyebb ismert pontjáról. A robotkarokkal felszerelt tengeralattjáró biológiai mintákat gyűjt, szonárja a “szeme”, mely hanghullámokkal azonosítja a környezetében lévő dolgokat.

Ez már a harmadik mélytengeri, emberrel merülő kínai tengeralattjáró.

(MTI)

China’s manned sub dives over 10,000 meters in Mariana Trench

China’s deep-sea manned submersible, Fendouzhe (Striver), successfully landed on the bottom of the #MarianaTrench at a depth of 10,909 meters on Tuesday. For…

 

 

Legnépszerűbb cikkeink