Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán Viktor: 12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország, ennyi valószínűleg elég lesz

Létrehozva:

Szokásos pénteki interjúját adta a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök, aki elsősorban az uniós csúcsról és a magyar vírushelyzetről beszélt. És Soros Györgyről.

Az Európai Uniós csúcs volt az első fontosabb témája a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúnak. Nagy Katalin műsorvezető azzal kezdte, ahol Angela Merkel német kancellár szerint a lengyel és a magyar vétó komoly problémát jelent, majd megkérdezte, ki fenyeget itt kit, amire Orbán egyből rávágta:„Soros György fenyegeti Magyarországot”.

A magyar származású milliárdos csütörtöki levelében arról írt, hogy a Fidesz saját céljaira használja a koronavírus második hullámát, keményen kijelentve, hogy Orbánék „csupaszra rabolták az országot”. „Köszönjük szépen, hogy New Yorkból mit tanácsol, mire utasítja az Európai Uniót, de ez nem az ő dolga” – mondta Orbán, majd kifejtette: ma á

„a világpolitika legkorruptabb embere Soros György, aki nagyon sok politikust fizet”.

Akik most támadják Magyarországot és Lengyelországot, mind Soros által pénzelt politikusok, jelentette ki. A kormányfő szerint az uniós tárgyalásokat folytatni kell és biztosan meg fognak egyezni, még ha Magyarország és Lengyelország ezeket egyelőre meg is állította. Orbán azonban fontosabbnak tartotta ennél, hogy szerinte gátlástalanul lehet hazugságokat terjeszteni Magyarországról, amiket csak az hisz el, aki nem tud magyarul.

„Hihetetlen, hogy egy ilyen gátlástalan ember, aki a mi hazánk fia, ilyeneket terjeszt”

– tért vissza Sorosra a miniszterelnök.

Orbán tájékozatlannak nevezte azokat, akik szerint a költségvetési vita a pénzről szól, inkább arról, hogy a tagállamok együtt vesznek-e fel hitelt, vagy nem. A miniszterelnök szerint, ha a vita elhúzódna és nem indulna meg az európai válságkezelési alap működése, magyar fejlesztés, tervezett program akkor sem fog elmaradni, „mert hitelt mi is tudunk felvenni”.

Orbán közlése szerint a múlt héten Magyarország felvett több mint több mint 2 és fél milliárd eurónyi hitelt, amiket a kormány fejlesztésekre fog költeni. „Ennek a felét 10, a másik felét 30 évre vettük fel, ez azt bizonyítja, hogy Magyarország van olyan stabil, hogy forrásokhoz jusson még Nyugat-Európában is” – emelte ki a kormányfő.

Ezek után Orbán még a hivatalos reggeli tájékoztatás előtt bemondta a pénteki koronavírus-adatokat, ezek szerint az elmúlt 24 órában 4440 új fertőzöttet találtak, 96 ember halt meg.

Lélegeztetőgépen 604-en vannak, ami magas szám, de szerinte messze nem a kapacitás vége, 1689 lélegeztetőkészülékkel felszerelt ágy van még szabadon. Rengeteg egyetemista is bekapcsolódott a munkába, segítenek a mintavételben, a tesztelésben, le a kalappal a fiataljaink előtt, fogalmazott a miniszterelnök.

Jelenleg 444 óvoda van zárva, ami az összes óvoda 15 százaléka. Általános iskolákból 78 van zárva, ez az intézmények 3 százaléka. Részleges digitális tanrendre 525 általános iskolában tértek át.

A szociális intézményekben és az iskolákban antigén tesztelés lesz, mert ezt kérték, mondta Orbán. A gyorstesztek a pozitív fertőzötteket 90 százalékban mutatják ki, a negatív tesztek 50-60 százalékos biztonságúak. A miniszterelnök szerint felemás tehát az eredményük, de – mint mondta -az érintettek nagyobb biztonságban érzik magukat, ha letesztelik őket.

A tömeges tesztelésben 2000 egyetemista vesz majd részt: 1000 sofőr és 1000 adminisztrátor, a legkisebb településekre is el fognak jutni.

Nemsokára lesz egy nagyarányú átoltás is, amit hasonló rendszerben fognak végrehajtani, ezért ez egyfajta próba is. A miniszterelnök azonban azt mondta, „nem szabad reménykedni, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy megkezdődött volna a fertőzés lassulása, vagy túllennénk a nehezén”.

Ma ugyan kevesebb a fertőzött, de a számok elindulhatnak felfelé is, lefelé is, mondta.

Szólt a vakcinákról is:

Magyarország 12 milllió adag vakcinát lekötött, ami nagy valószínűséggel elég lesz.

Ezek nyugati vakcinák. Az oroszokkal, kínaiakkal, izraeliekkel is tárgyalunk, „mert most életeket kell menteni”, a lényeg, hogy az összes lehetőség nyitva legyen a magyarok előtt. Majd ők eldöntik, melyiket akarják beadtani maguknak, mondta.

A miniszterelnök egy felmérést idézve azt mondta, a magyarok legnagyobb része egyébként ha választhatna, magyar vakcinát adatna be magának.

Legnépszerűbb cikkeink