Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Negyedórát szenteltek a lengyel és magyar vétónak a csúcstalálkozón

Létrehozva:

Nem sokat vitatkoztak a jogállamiságról és a költségvetési ügyekről az uniós tagállami vezetők videokonferenciáján. Orbán megismételte álláspontját, a kormányfők megbízták Angela Merkelt, hogy dolgozzon ki mindenki számára megfelelő megoldást.

Hiába határozza meg a járvány és az azzal kapcsolatos intézkedések a mindennapokat, mégsem emiatt övezte a legnagyobb várakozás az uniós állam- és kormányfők csütörtök esti videokonferenciáját. A magyar és a lengyel kormány álláspontja az uniós költségvetés és az újjáépítési alap blokkolása kapcsán egész Európában nagyon komoly párbeszédet indított el, számtalan felhívás és figyelmeztetés hangzott el, de az álláspontok nem közeledtek – írja a hvg.hu.

Budapest és Varsó a jogállamisági kritériumok miatt arra készül, hogy megvétózza az összesen 1800 milliárd eurós csomagot. A tanácskozást a tagállami vezetők ugyan ezzel a témával indították, de negyedóra múlva máris a járvánnyal összefüggő koordinációra tértek át. Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a videókonferencián újra előadta saját álláspontját, és megerősítette a vétózás lehetőségét. Mellettük szólalt fel Janez Jansa szlovén miniszterelnök is, aki viszont a vétót szlovéniával összefüggésben nem említette.

Vita nem is alakul ki, mondván, hogy egyrészt a videokonferencia nem alkalmas ilyen kérdés megtárgyalására, másrészt a német elnökséget kérték fel a megoldás kidolgozására.

 Angela Merkel berlini sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „kötelesek vagyunk megoldást találni, ez egy komoly és fontos probléma”.

Legnépszerűbb cikkeink