Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsony Gergely: saját magunkon spórolunk 

Létrehozva:

A főpolgármester úgy döntött, hogy megszorítások helyett, nem a város kétkezi dolgozóin spórol, hanem kifizetőhelyeket, igazgatói pozíciókat, felügyelőbizottságokat szüntetnek meg. 

Városvédelmi takarékoskodási csomagot jelentett be pénteken Karácsony Gergely főpolgármester. Mint a Facebookra feltöltött videójában fogalmazott “a spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg.” Szerinte erre azért van szükség, mert a kormány nem partner a válságban, hanem hátráltatja Budapestet. 

Karácsony megszünteti a a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. 

A Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltik be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz. Emellett Nyolcról ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát, és csökkentik a frakciók költségeit. 

Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

Öt fávárosi cég is összeolvad: a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Karácsony ígérete szerint ezek a változások nem érintik a dolgozókat, de a vezetői, politikai pozíciókat igen. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetnek meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó lesz. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét.

Walter Katalint Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezte ki Karácsony január elsejétől.


 

 

Legnépszerűbb cikkeink