Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Hideg lesz, fagyni is fog

Létrehozva:

De legalább a szél elcsitul.

Európában egy markáns hidegfront mögött igen hideg levegő árasztja el Északnyugat- és Közép-Európa nagy részét. A front mentén – amely Skandináviától Olaszországig húzódik – 5-6 fokos hőmérséklet-különbség figyelhető meg, hatására pedig kiterjedt éjszakai fagyok jelentkeztek, és sokfelé hullott kisebb csapadék.

A mediterrán országokban szárazabb, naposabb és enyhébb az idő, a partvidékeken 20, Dél-Spanyolországban 25 fok felett alakulnak a maximumok. A norvég hegyekben folytatódott a csapadékos periódus, jelentős esőzést, illetve havazást regisztráltak. Az említett hidegfront hazánkon is átvonul, mögötte a következő másfél nap során szárazabb, hidegebb levegő áramlik fölénk.

Hazánkban északnyugat, észak felől csökken a felhőzet, de délkeleten és a Duna-Tisza közén estig még sok maradhat a felhő, és továbbra is várható zápor. Az Északi-középhegységben havaseső-zápor, este esetleg hózápor is lehet. Síkvidéken a Duna-Tisza közén van minimális esélye az esti órákban vegyes csapadéknak.

Éjjel országszerte kiderül az ég és megszűnik a csapadék, szombaton pedig gyengén felhős, napos, száraz időnk lesz. Az északi, északkeleti szél pénteken a Dunántúlon erős, szombaton délelőtt még sokfelé élénk lesz, majd veszít erejéből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -4 fok között alakul, de a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység fagyzugos részein ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 7 fok között valószínű.

Legnépszerűbb cikkeink