Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Civil szervezetek tiltakoznak az örökbefogadást érintő új törvényjavaslat ellen

Létrehozva:

Szerintük még több gyermek nő majd fel állami gondoskodásban és kerül külföldre örökbefogadó szülőkhöz, ha elfogadják a tervezetet.

A tizenegy civil szervezet pénteki közös közleménye szerint – amit a gyermekek világnapja alkalmából fogalmaztak meg – a kormány ellehetetlenítené az egyedülállók – és velük együtt az élettársi kapcsolatban vagy azonos nemű párkapcsolatban élők – örökbefogadásának lehetőségét, csökkentve ezzel az örökbefogadók számát.

Hangsúlyozták, hogy az állam nem jó szülő, és szakértők szerint egy nevelőintézet még akkor sem tudja megadni a gyermekek fejlődéséhez szükséges figyelmet és érzelmi biztonságot, ha nem történnek ott például bántalmazás.

„Ezért minden gyermek érdeke az, hogy ne nevelőintézetben, hanem családban vagy közösségi gondozásban nőjön fel, ami megegyezik az ENSZ és az Európa Tanács irányelveivel is” – írták.

Hozzátettek, hogy a javaslatcsomag – az örökbefogadás aránytalan megnehezítésén túl – a transz- és interszex gyermekek jogait is tovább csorbítaná.

A közleményt az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Közösség, a qLit – Leszbikus Magazin és Programszervező Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért írták alá.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink