Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A törökök lőhették Budát a Dunából előkerült 70 kilós kőgolyóval

Létrehozva:

A kőgolyó megtalálóival / Fotó: Kismartoni Mátyás/honvedelem.hu

Vagy Budáról tüzelhettek a mozsárágyú töltelékkel. 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata a főváros Várkert Bazár előtti folyószakaszán gyakorlatozott, amikor Szél Norbert tűzoltó főhadnagy a meder alján egy szokatlan tárgyat vett észre – írja a honvédelem.hu.

„Félig beágyazódva feküdt a kavicsos talajban. A formája keltette fel az érdeklődésem. Munkánk során rengeteg érdekes, nem egyszer veszélyes, robbanótestre emlékeztető tárgyat találunk a folyóban. Az ilyen esetekben mindig együttműködünk a Magyar Honvédség tűzszerészeivel” – mondta a főhadnagy, hozzátéve: ebben az esetben egy kőgolyóról volt szó, aminek anyagából arra következtetett, hogy kizárt a robbanóanyag jelenléte, ennek ellenére a partra szállítás után az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is megvizsgálták a tárgyat.

Gajdos Milán hadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje elmondta: bár a tűzszerészek is azonnal látták, hogy a kőgolyó nem rendelkezik töltettel, így nem is minősül robbanótestnek, változatlanul azt kérik, hogy ha bárhonnan ilyen jellegű tárgy kerül elő, azonnal értesítsék a rendőrséget, hiszen a legártalmatlanabbnak tűnő, akár évszázadok óta a helyszínen heverő ágyúgolyó is lehet működőképes, ha rendelkezik robbanótöltettel.

A Dunából kiemelt, hetven kilogrammos kőgolyó rejtélye végül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) helyszínre érkező munkatársainak segítségével oldódott meg. Gondos László, az intézet muzeológusa, gyűjteményvezetője úgy fogalmazott: azonnal tudták, hogy egy török hódoltság korabeli mozsárgolyóról van szó. „Ezek kifejezetten a tömegükkel pusztítottak, nem volt bennük robbanószer. Rövidcsövű mozsárágyúkból lőtték ki őket, és úgy viselkedtek, mint az aknavető lövedékek: nagy ívben zuhantak az elérni kívánt területre, azaz fedett terület mögé lehetett vele belőni, hogy ott végezzen pusztítást” – részletezte tulajdonságaikat Gondos László.

A hatalmas kőgolyó további sorsa is ismert: leltári számot kap, bekerül a HM HIM gyűjteményébe, majd csatlakozik kiállított társaihoz a múzeum udvarán.

 

Legnépszerűbb cikkeink