Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Valójában 638 000 fertőzött lehet Magyarországon

Létrehozva:

Egyre több orvos szólal fel az őket ért igazságtalanságok miatt.

 

„A járványhelyzet rossz, az ellátórendszer még éppenhogy, de bírja a terhelést, az influenza-oltás kérdése kaotikus, az egészségügyi szolgálati viszonyt pedig azonnal rendezni kell, az átlagembernek meg továbbra is az a feladata, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat, és legyen velünk nagyon türelmes” – összegzi a magyar egészségügy állapotát dr. Eörsi Dániel háziorvos Facebook-oldalán.

A háziorvos szerint a járványhelyzet egyre rosszabb, de az ellátórendszer még tartja magát – írja.

„A múlt héten bevezetett, nagyon örvendetes korlátozások ezen a héten mutatkoznak majd meg az esetszám növekedési ütemében, pontosabban csak mutatkoznának, de mivel továbbra is 20% körül van a tesztpozitivitási arány, ezért továbra is igen pontatlan képünk van arról, hogy hány fertőzött van tulajdonképpen, Ferenci Tamás járványmatematikus modellje szerint az ismert 157 000 eset valójában 638 000-et jelent” – írja.

A háziorvos úgy látja, a súlyos betegek száma várhatóan csak a jövő hét vége felé fog megváltozni a korlátozó intézkedések hatására. „Nem azt írtam, hogy csökken majd, hanem azt, hogy változik a tendencia, tehát az exponenciális növekedés mérséklődik majd. Tetőzés nem tudom, mikor lesz” – írja.

Eörsi szerint egyelőre működnek a Covid- és az intenzív osztályok, de nagyon súlyos a terheltség, ami mellett számos más probléma is felvetődik. „Az ellátórendszer kapacitásának megítélését semmilyen adat nem segíti, egyáltalán nincsenek erről hivatalos számok. Azt tudjuk, hogy hány ágy, hány lélegeztetőgép van, de mindnyájan tudjuk, hogy a szakdolgozói és orvosi létszám a lényeg, ennek alakulását pedig nem közlik. Szóval csak a kollégák szóbeli beszámolóira lehet hagyatkozni” – írja.

Eörsi úgy értesült, egy ápolóra nem kettő altatott-lélegeztetett beteg jut, hanem 5-10. Ezt a fajta szakemberhiányt nem lehet egyszerű toborzással pótolni, hiszen olyan speciális ismeretek elsajátításáról van szó, amit nem lehet pár nap alatt megtanítani – írja.

A háziorvos szerint a kormány elrontotta az influenza-oltási kampányát is azzal, hogy mindenkinek ingyenesre ígérték az oltást. „Egyszerűen nincs oltóanyag, szerintem elfogyott, bár a mi praxisunk például lényegesen kevesebbet kapott, mint a korábbi években. Sajnos sok magas kockázattal élő páciensemnek nem tudtam oltást adni, pl. szervtranszplantáltaknak, autoimmun betegséggel élőknek stb.” – írja.

„Január 1-én akkor lesz ellátás a jelenlegi szinten, ha a Kormány visszavonja a szolgálati jogviszonyról szóló törvény legvitatottabb pontjait: tehát a vezénylést, a pluszmunkahelyek szabályozási jogát, a kollektív szerződés tilalmát, és még néhányat” – írja.

A háziorvos szerint az új törvény időzítése nem a legmegfelelőbb. „Az orvosok tanult emberek,  többségük még olvasni is tud, akár jogszabályt is. Így hamar kiderült, hogy a fizetésemelés mellett nagyon jelentős autoriter szabályozást építettek be ebbe a törvénybe, melyet nem fogadunk el. Nem, és kész, hiába jöttök azzal, hogy »de hát ti, orvosok felesküdtetek«, mert nem erre esküdtünk fel. Arra esküdtünk fel, hogy akit orvosként ellátunk, annak a kiszolgáltatottságával nem élünk vissza – azt viszont nem ígértük, hogy bármilyen körülmények között orvosi gyakorlatot fogunk végezni” – írja.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Log into Facebook

No Description

Legnépszerűbb cikkeink