Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Romániában súlyosabb a járvány közvetett hatása a lakosság egészségére

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Kép forrása: roibu / Shutterstock

Egy csütörtökön közzétett elemzés szerint Romániában súlyosabb az új típusú koronavírus-járvány közvetett hatása a lakosság egészségi állapotára, mint maga a Covid-19 betegségé.

Az elemzést az Erdélystat.ro statisztikai portál készítette a járvánnyal kapcsolatos november 14. előtti hivatalos adatok felhasználásával. Az Erdélystat elemzése szerint április és augusztus között az előzetes statisztikai adatok szerint mintegy öt százalékkal többen haltak meg Romániában, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban, a halálozási többlet pedig június és augusztus között a tíz százalékot is eléri. Az elemzés megállapítja: a Covid-19 betegségnek tulajdonított halálozások csak három-négy százalékát teszik ki az április és augusztus közötti összes halálozásnak.

A portál megállapítja: mivel a statisztikákban kimutatható halálozási többlet jelentősen meghaladja a Covid-19-cel összefüggésbe hozott halálozásokat, feltehetően az egyéb egészségügyi problémák elhanyagolása vezethetett a népesség egészségi állapotának rosszabbodásához és a halálesetek növekedéséhez.

Az elemzés a járványtól független egészségügyi ellátás visszaesését a kórházi kiírások, az onnan elbocsátottak számának alakulásával igazolja. Mint írja: ez a szám március és október között majdnem felére esett vissza a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

„Az egészségügyi problémák elhanyagolása, a krónikus betegségek kezelésének megszakítása, a szűrővizsgálatok elhalasztása a népesség egészségi állapotának jelentős hanyatlásához vezethet” – áll az elemzésben.

Az Erdélystat regionális, és életkor szerinti bontásban is megvizsgálta a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos romániai hivatalos adatokat. Mint közölte: február 26. és november 14. között az ország tényleges lakosságának 1,8 százalékánál mutatták ki a fertőzést. A fővárost követően a leginkább érintett megyék többsége erdélyi. Brassó, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Ilfov, Temes, Prahova és Arad megyékben haladta meg az ismert fertőzöttek száma a lakosság két százalékát. A fertőzöttek aránya Székelyföldön és Észak-Erdélyben az országos átlag alatt van.

A betegséggel összefüggésbe hozható halálozások aránya az életkorral jelentősen növekszik. Míg a 20-29 éves korosztályhoz tartozók 0,02 ezreléke halt meg a kór következtében, ez az arány a 30-39 évesek körében 0,04, a 40-49 éves körében 0,13, az 50-59 évesek körében 0,39, a 60-69 évesek körében 0,92, a 70-79 évesek körében 1,80, a 80 év felettiek körében pedig 2,46 ezrelék. Az elhalálozások több mint felét a 70 év feletti személyek körében regisztrálták.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink