Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

EB: biztonsági aggályokat vet fel az orosz vakcina

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Az orosz vakcina ügye miatt csak tovább élesedik a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti feszült hangulat. 

A magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat – közölte az Európai Bizottság, írja a Hvg a Reuters tudósítása alapján.

A Reuters szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát. „Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)” – jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője. A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta – közölte a szervezet.

A bizottsági szóvivő szerint, ha a lakosság elkezdi megkérdőjelezni egy vakcina biztonságosságát és hatásosságát, akkor sokkal nehezebb lesz beoltani a populáció kellően nagy részét a járvány megfékezéséhez.

A magyar kormány nem válaszolt a Reuters azt firtató kérdéseire, hogy saját hatáskörben kívánja-e engedélyeztetni az orosz vakcinát, vagy a szükséges uniós eljárásokon keresztül. A kormány korábban azt jelentette be, hogy tesztelni és engedélyeztetni kívánja az oltóanyagot, amelyből az első minták hamarosan megérkeznek. Ha az oltás biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, akkor 2021 elején nagyobb mennyiséget importálnának, illetve licenc alapján elkezdenék hazai tömegtermelését – írja a Hvg.

Orbán Viktor kormánya egy kiskapu használatával esetleg megkerülheti az uniós korlátozásokat, az EU-s jog ugyanis lehetőséget ad engedélyezetlen vakcinák ideiglenes importjára és terjesztésére vészhelyzetben, „károkozásra alkalmas kórokozók, mérgek, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás feltételezett vagy igazolt terjedése esetén”. Az elmúlt hónapokban ennek a kiskapunak a megléte komoly vitákat okozott az uniós szakértők körében.

Az orosz vakcina ügye pedig csak tovább élezi a magyar kormány és az Európai Bizottság közti feszültséget a Reuters szerint.

 

Legnépszerűbb cikkeink