Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az UNICEF jelentése szerint 150 millió gyerek él ma mélyszegénységben

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Az ENSZ Gyerekalapjának jelentése szerint a koronavírus-járvány is súlyosbította a szegény gyerekek helyzetét.

Tizenöt százalékkal több gyerek él mélyszegénységben, mint tavaly, derül ki az UNICEF idei, Gyermekek Világnapja előtt közzétett jelentéséből.

Ebbe a kategóriába az olyan fiatalok tartoznak, akiknek nincs megfelelő hozzáférésük oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez. Számukra a járvány is különösen kedvezőtlenül hatott: ugyan a fertőzött gyerekek általában enyhe tüneteket produkálnak, a koronavírus hosszú távú gazdasági hatásai miatt egyre nehezebben jutnak élelemhez és oktatáshoz.

A szervezet 87 országot vizsgált, adataik szerint a fertőzöttek 11 százaléka húsz évnél fiatalabb embert érintett. A járvány csúcspontján, az iskolabezárások miatt 463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz.

A jelentésből továbbá kiderül, hogy

  • 40 ország egyharmada legalább tízszázalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások terén
  • több mint 250 millió öt éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz
  • 6-7 millió 5 év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami havi 10 ezer öt év alatti gyermek halálához vezethet

„A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kétmillió öt év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő 12 hónapban az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt” – írták.

Az UNICEF ezen felül arra kérte a kormányokat, hogy segítsenek hozzáférést biztosítani a gyerekeknek alapvető szükségleteikhez, és támogassák a fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák áldozatául esett családokat.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink