Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újabb állam hagyhatja el az EU-t, riogat a szlovén kormányfő

Létrehozva:

Fotó: Massimo Parisi / Shutterstock

Ha az országok nem térnek vissza a júliusi EU-s költségvetési megállapodáshoz. Azt nem részletezi, mely országra gondol következő EU-kilépőként.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök levelet írt a többi EU-s tagállam vezetőjének, amelyet a Politico hírlevele szemléz. A lap csak Tweeto marsallnak hívja Janzát (utalván egyszerre Tito jugoszláv államfőre, illetve Janza elsietett tweetjére, amellyel Trump újraválasztásához gratulált), a levele pedig egy költői kép kibontása: „Az EU manapság egy olyan hajókonvoj, amely viharos vizeken halad”, és a konvoj előtt zátonyok és jéghegyek vannak, és csak akkor lehet ezeket a nehézségeket legyőzni, ha a konvoj az irányokról teljes egyetértésben dönt. Janza levelével arra akarja rávenni a többi vezetőt, hogy fogadják el a magyar álláspontot, és térjenek vissza a júliusi döntésekhez az EU-költségvetést illetően, írja a Politico hírlevele, és hagyják figyelmen kívül az amúgy megállapodásokban rögzített jogalkotási EU-s folyamatokat. „Figyelmen kívül hagyni a júliusi csúcson született megállapodást olyan, mint az étlap felett veszekedni egy jéghegy felé tartó hajón”. Ha az EU erre nem hajlandó, „újabb társunk fog kiválni a konvojból”, utal arra, hogy a Brexit után újabb exit következhet, de azt nem konkretizálja, mely állam hagyná ott az EU-s konvojt.

Közben Hollandiában Mark Rutte kormányfő azt mondta a parlamentben, a jogállamiságról szóló kompromisszum olyan minimum, amelynél kevesebbet nem tud elfogadni.

Szlovénia 2021 második felében lesz az EU soros elnöke.

Legnépszerűbb cikkeink