Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megalakul az Országos Kórházi Főigazgatóság

Létrehozva:

A kórházak fölé és Kásler Miklós mellé a kormány új csúcsszervet rendel, amivel megkezdi a kórházi struktúra átalakítását. 

A kedd este megjelent Magyar Közlönyben a kormány rendeletben megalkotta az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFÖ), amely rendelet december 1-jén már életbe is lép. Ez Kásler Miklós irányítása alatt működik majd, főigazgató vezeti majd, akit Orbán Viktor nevez ki. Feladata lesz az ellátórendszer működésének felügyelete, a felülvizsgálatát szolgáló döntések megalapozása, és közreműködik „az  egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában”.

Az országos kórház-főigazgatónak nagy szerepe lesz, megyei jogú városi kórházigazgatók kinevezését vagy leváltását javasolja majd Kásler Miklósnak, felügyeli a megyei kórházakat, itt költségvetési jogokat gyakorol, szervezeti változásokat hagy jóvá, költségvetést tervez és hagy jóvá, működést ellenőriz, fenntartói és munkáltatói jogköröket gyakorol. Azaz gyakorlatilag élet-halál ura lesz. Alapvető munkáltatói jogköröket kap a városi kórházak vezetőinek szintjén is.

Korábban lehetett arról hallani, hogy a kormány átalakítaná a kórházak rendszerét, kiemelt megyei kórházakat hozna létre, hierarchikusabb lenne a rendszer, és emiatt lefújta a már folyó igazgatói pályázatok tucatjait is. Létrehozott egy kórházigazgatókat castingoló szervezetet is, amelybe meghívta a MOK elnökét is, Kincses Gyula azonban nem vállalta a részvételt.

 

Legnépszerűbb cikkeink