Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Harminc éve kergeti az őrületbe Kevin a betörőket

Létrehozva:

KEVIN! Forrás: IMDb

Amikor 1990 tavaszán mindössze három hónap alatt leforgatták a családi vígjátékot, valószínűleg kevesen gondolták, hogy a film nemzedékeket meghatározó, kollektív kulturális élmény lesz majd.

Valódi rejtély, hogy a film hogyan tudott túlélni három évtizeden keresztül, miközben különösebben még csak nem is izgalmas. Leszámítva persze, hogy a humor és erőszak vegyítése mindig is közkedvelt eszköze volt az amerikai filmgyártásnak – elég felidézni a film szereplőivel gyakran párhuzamba állított rajzfilmkaraktereket, a sivatagi madarat, és Willie-t, a prérifarkast, akik idestova hetven éve megállíthatatlanul és utánozhatatlan népszerűségnek örvendve üldözik egymást a nevadai sivatagban.

Nemrég kapott szárnyra a hír, hogy a Disney filmstúdió újraforgatná a filmet, amitől az egykori rendező, Chris Columbus nem volt túl lelkes. Az Insider című lapnak, egy a napokban adott interjúban mindenesetre azt mondta: „ez időpocsékolás, amennyire meg tudom ítélni.” Mint hozzátette: szilárd meggyőződése, hogy egy ilyen sikeres filmből nem lehet remake-et készíteni, mert ugyanaz, ami először, úgysem fog megtörténni.

Ami a rendezőt illeti, bár ma is tevékeny – az idén is két filmjét mutatták be – említésre méltót talán csak a Harry Potter második és harmadik részének filmre vitelével tudott alakítani, de azok sem sikerültek annyira fényesen, mint a 476 millió dollárt hozó kasszasiker.

A film ötlete egyébként pofonegyszerűen jött. A rendező, aki a nyolcvanas években a tinivígjátékok nagymestere volt, nyaralni indult, és elkezdte felírni azokat a dolgokat, amiket nem szeretne otthon felejteni. Ekkor jutott eszébe, mi lenne, ha az akkor tízéves kisfiát felejtené otthon? Akkor aztán félbehagyta a pakolást, és jegyzeteket készített, amelyek alapján végül megszületett a film forgatókönyve is.

A Reszkessetek, betörők! igazi sztárparádé is lehetett volna. Kevin apjának szerepére többek között Tom Hanks, Harrison Ford, Sylvester Stallone, de még Arnorld Schwarzenegger neve is felmerült, végül aztán a kevésbé ismert John Heard lett a befutó.

Külön érdekesség viszont, hogy a film második részében egy rövid jelenet erejéig egy igazi híresség, Donald Tump is felbukkan. A jelenetben Kevin útbaigazítást kér, mert nem találja a szálloda előcsarnokát. Mint a rendező elárulta, a későbbi elnök annak idején ultimátumot adott: vagy kap egy cameo szerepet a filmben, vagy nem forgathat a stáb a New York-i luxushoteljében.

Kassai Zsigmond

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink