Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Elhatárolódtak Orbántól az ellenzéki pártok, és ezt megírták az EU-nak

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A közös jelöltállítás és miniszterelnök-jelölt bejelentése után most közös nyilatkozatot adtak ki. 

Közös felhívásban fordultak az ellenzéki pártok az Európai Tanács elnökéhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez, írja az MTI.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetői által szerdán közzétett dokumentum szerint „mi, a magyar demokratikus ellenzék erői, tekintettel a magyar kormány romboló politikája miatt előállt helyzet súlyosságára, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani az Európai Unió valamennyi nemzete, állampolgára, s az Európai Unió vezetése számára, hogy Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal”.

Véleményük szerint azzal, hogy az Orbán-kormány akadályozza az európai, benne a magyar válságkezelést, az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik.

„Mi, magyarok nem azért vetettünk véget az egypártrendszernek, és nem azért csatlakoztunk – államalapító Szent István király és nemzetünk nagyjai örökségéhez méltóan – az európai államok értékközösségéhez, hogy büszke, európai ország helyett egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtse foglyul Európát és Magyarországot, megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól” – hangsúlyozták az aláírók: Szabó Tímea és Karácsony Gergely, a Párbeszéd két társelnöke, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté társelnök az LMP nevében, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint az MSZP társelnökei, Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan.

Közölték azt is, a magyar ellenzék pártjainak vezetőiként összeköti őket a demokrácia, a jogállamiság, az európai értékek tisztelete. Közös értékeik arra kötelezik őket, hogy együttes erővel szerezzenek érvényt mielőbb a „jog uralmának” Magyarországon – tették hozzá.

Kiemelték, a járvány és a gazdasági válság okozta súlyos helyzetben a magyar polgároknak és vállalkozásaiknak is szükségük van az Európai Unió helyreállítási támogatására.

„Ez a segítség nem a saját hatalmi érdekeit az ország gazdasági érdekei elé helyező Orbán-kormányt, hanem a magyar embereket illeti meg. Arra hívjuk tehát az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz” – hangsúlyozták a felhívásban.

Támogatóikat arra kértik, csatlakozzanak a közös kiálláshoz, s együtt nyilvánítsák ki, hogy az Orbán-kormány nem az ő nevükben rombolja az európai együttműködést, akaratukkal és érdekeikkel ellentétesen akarja megfosztani az európai és a magyar polgárokat a nekik járó európai támogatásoktól.

Legnépszerűbb cikkeink