Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bonyolódik a netes vásárlás

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

Január 1-jétől jön a kétfaktoros netes vásárlás, és önnek is lesz dolga vele. Az OTP ügyfelei már november eleje óta a saját bőrükön érzékelik, a járvány idején millióknak kell bankfiókokba járkálniuk.

November elejétől átállt az ország legnagyobb lakossági ügyfélkörrel rendelkező bankja, az OTP a kétfaktoros azonosításra az online vásárlások esetében. Eddig ha valaki a neten fizetett bankkártyájával, kapott egy hitelesítő sms-kódot a fizetéskor, beírta, és megtörtént a vásárlás. Most alapesetben kér a fizetéshez a rendszer egy telekódot is. A kétfaktoros belépést az Európai Bizottság követeli meg a nagyobb biztonság érdekében, a bankoknak 2021. január 1-jétől már kötelezően át kell erre állniuk.

Annak az OTP-ügyfélnek, aki használt online fizetésre bankkártyát, de a netbankot nem nagyon, most telekódot kell regisztrálnia. Másik lehetőség az okostelefonos SmartBank app, de ha itt akarunk regisztrálni, ahhoz netbankos adatok kellenek, illetve regisztrált telefonszám a banknál. Az OTP kérdésünkre leírta: ha SmartBankos módon igazolják vissza a vásárlást, a bankkártya-adatok szokásos megadása után egy felugró értesítést kapnak a mobiltelefonjukra, amire rákattintva belépnek az alkalmazásba, majd az alkalmazáson belül egy jóváhagyással – például valamelyik biometrikus azonosítójuk megadásával – engedélyezhetik a vásárlást.

A telekódot, ami eredetileg a betéti- vagy hitelkártyához tartozó számla utolsó 3 számjegye, meg kell változtatni az első használat előtt. Az OTP azt írta, attól függően, hogy melyik szolgáltatásokra szerződött az ügyfél, az OTP Bank ügyfelei megtehetik ezt a SmartBankban, OTPdirekt internetes szolgáltatáson vagy telefonon keresztül, illetve az OTP Bank bármelyik fiókjában. A SmartBankos applikációt a legújabb verzióra kell frissíteni, és engedélyezni a felugró üzeneteket.

Gyakorlatban a bankfiókban könnyen megcsinálják a telekód beállítását, elég hozzá a bankkártya és a PIN-kód, sőt e cikk szerzőjének a SmartBank regisztrálását is segítettek elvégezni. Ugyanakkor a bankban azt mondták, a telekód elég lesz, nem feltétlenül kell a SmartBankot használni. Azonban gázszámla befizetésnél az OTP a Nemzeti Közművek felületén már a SmartBankos jóváhagyásra kért minket, nem kért telekódot, tehát érzékeli, hogy beregisztráltunk az applikációba. A bankfiókban azt az információt kaptuk, hogy sokan jönnek telekód ügyben, olyanok is, akik otthonról, netről is meg tudnák csinálni a kód megváltoztatását. Az OTP Banknak még nincsenek átfogó adatai arról, hogy hányan használják a két lehetőséget, de az már jól látszik, hogy a SmartBankon keresztüli azonosítás egyszerűbb jóváhagyást biztosít. Ennek már több mint 1 millió regisztrált felhasználója van.

A Bankszövetség arra hívta fel a figyelmet november 10-i közleményében, hogy bizonyos bankok már átálltak a kétfaktoros engedélyezésre, mások még nem. A második kód lehet PIN-kód vagy biometrikus azonosító. Az év hátralévő részében az ügyfeleknek meg kell adniuk a kiegészítő adatokat, és el kell végezniük a felkészülést. Az biztos, hogy a netes vásárlás kettős azonosítása nem könnyíti meg az életünket. Adott esetben egy csekket egyszerűbb lesz fizetni SimplePayjel vagy iCsekkel (QR-kódosan beolvasva), mint neten kiegyenlíteni, és úgy tűnik, távolodunk attól a felállástól, hogy ami digitális, az egyszerűbb.

 

Legnépszerűbb cikkeink