Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az év végére 277 ezer milliárd dollár lesz a globális adósság

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Forrás: Shutterstock

Ez is a koronavírus-járvány miatt van. 

Az év végére rekordszintre, 277 ezer milliárd dollárra emelkedik a globális adósság, miután a koronavírus-járvány miatt növelik kiadásaikat a kormányok és a vállalatok – áll az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezete jelentésében.

A világ több mint 400 bankját és pénzügyi intézményét összefogó szervezet szerint idén az év elejétől szeptember végéig 15 ezer milliárd dollárral, 272 ezer milliárd dollárra nőtt az együttes globális adósság. A növekedés mintegy feléért a kormányok, ezen belül is elsősorban a feltörekvő országok kormányai a felelősek.

A fejlett országok teljes adóssága a hazai össztermék (GDP) 432 százalékára ugrott a harmadik negyedévben a 2019. végi mintegy 380 százalékról.

A feltörekvő országok együttes GDP-arányos adóssága a szeptember végével záródott negyedévben 250 százalék volt, ezen belül Kínáé 335 százalék.

Az IIF számításai szerint az Egyesült Államok teljes adóssága 2020 végére elérheti a 80 ezer milliárd dollárt, jóval meghaladva a múlt év végi 71 ezer milliárd dollárt. Az idei első kilenc hónapban az euróövezet teljes adóssága 1500 milliárd dollárral, 53 ezer milliárd dollárra nőtt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 4,4 százalékkal csökken, jövőre 5,2 százalékkal nő.

 

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink