Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A Pfizer vakcinája 95 százalékos hatékonyságú

Létrehozva:

A New York-i székhelyű multinacionális gyógyszergyár napokon belül kérheti sürgősséggel a forgalmazáshoz az amerikai engedélyt.

A vakcina hatékonysági mutatója a legmagasabb az eddig tesztelt potenciális védőoltások között, miközben a kutatók már a 90 százalékot meghaladó hatékonyságot jelző előzetes eredményt is biztatónak találták.

A Pfizer közölte: reméli, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) védőoltásokért felelős tanácsadó bizottsága felülvizsgálja, és várhatóan decemberben nyilvánosan is megvitatja a szerrel kapcsolatos adatokat.

Egy másik cég, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat hétfőn tette közzé az előzetes adatot, amely szerint potenciális vakcinája 94,5 százalékban hatékony.

A két – ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló – védőoltás révén megnőtt a remény, hogy sikerül véget vetni a világjárványnak, amely több mint 1,3 millió emberéletet követelt, gazdaságokat kényszerített térdre, és felborította a mindennapi életet.

Bár egyes csoportok – így az egészségügyi dolgozók – az Egyesült Államokban még idén elsődlegességet élveznek védőoltás alkalmazásában, hónapokba telik, mire megkezdődik a széles körű oltókampány.

A Pfizer közölte, hogy a BioNTech német céggel közösen kidolgozott védőoltása különböző korosztályokat és etnikai csoportokat illetően egyaránt hatékony, ami azt jelenti, hogy széles körben lehetővé válik a lakosság védetté tétele.

A szer hatékonysága a vírusnak különlegesen kitett 65 év feletti korosztály esetében több mint 94 százalékos volt.

Az egyetlen kedvezőtlen tényező, amely az oltásban részesülők több mint 2 százalékát érintette, a fáradtság volt.

A Moderna a súlyos mellékhatások öt kategóriáját nevezte meg, amelyeket a beoltottak legalább 2 százalékánál tapasztaltak. A fáradtság gyakorisága 9,7 százalék, az izomfájdalmaké 8,9 százalék, az ízületi fájdalmaké 5,2 százalék, a fejfájásé 4,5 százalék. A tű helyén a beoltottak 4,1 százalékánál jelentkezett fájdalom, 2 százaléknál pedig kipirosodás.

A Pfizer és a BioNTech közölte, hogy a világ más gyógyszerfelügyeleti szerveinek is tervezik benyújtani a forgalmazási kérvényt és a tudósok által bevizsgált, tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban szereplő adatokat.

A Pfizer megerősítette, hogy a várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink