Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kutyapárt volt KDNP-seket és macskákat indít

Létrehozva:

Fotó: Szakál Szebáld

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt kimaradt az ellenzéki pártok szerveződéséből. Kovács Gergő, a kutyapárt elnöke mondta el lapunknak, hogyan hatottak rájuk az utóbbi napok belpolitikai fejleményei.

A kormány megváltoztatná a választási törvényeket, és ha ez így lesz, akkor az országos lista állításához már nem 27, hanem 50 egyéni jelölt fog kelleni, vagyis majdnem minden második választókerületben jelöltet kell állítani. Ez azért nem ideális az MKKP-nek, mert nem akarnak közösen indulni az ellenzékkel, és egyéni jelölteket eredetileg csak ott akartak indítani, ahol az ellenzék előre láthatóan magabiztosan nyer. De 50 jelölt esetében biztos lesz olyan körzet is, ahol nem ez a helyzet. Erre Kovács Gergő pártelnök úgy reagált a Pesti Hírlapnak, hogy ezeken a helyeken igyekeznek minél rosszabb jelölteket indítani, „volt KDNP-seket, macskákat”.

Az fel sem merült, hogy nem indulnának, Kovács szerint ezt a kérdést mindig megkapják, de úgy látja, nem bizonyított, hogy híveik átszavaznának a Jobbikra vagy az MSZP-re. Másrészt 2019-ben ahol indultak az önkormányzati választáson, ott az ellenzék nyert, kivéve a főváros XII. kerületében, de itt meg Kovács jutott be a képviselő-testületbe. „Mi különben is olyanokat szólítanak meg, akik amúgy nem mennének el szavazni” – mondta Kovács. Hozzátette: ez látszik azon is, hogy ahol volt kutyapárti jelölt, ott magasabb volt a részvétel. Ahol nagyon szoros verseny várható, ott nem lesz kutyapárti jelölt, és azt is megnézik, hogy ki lesz a közös ellenzéki jelölt, ez is számítani fog.  

Mindeközben hatpárti ellenzéki megegyezés született a közös indulásról, közös miniszterelnök-jelöltről, és a 106 körzetben kiálló egy, előválasztással kiválasztandó ellenzéki jelöltről. „Az egy jelölt aztán minden ellenzéki párt jelöltje lesz, ez a töredékszavazatok és az állami támogatások optimalizálása miatt van így” – mondta Kovács. „Minket a hat párt hivatalosan nem keresett, LMP-s és momentumos politikusok érdeklődtek nálam, hogy mit gondolok az előválasztásról, de amikor elmondtam, hogy nem érdekel, akkor ennyiben maradtak a dolgok.”

Kovács bízik benne, hogy sikerül összegyűjteni az 50 jelölt indulásához szükséges ajánlásokat, legutóbb ez 30-nál több jelölt esetében sikerült, és most jóval többen vannak aktív pártpasszivisták. Reméli, sokkal nagyobb hidegben kell majd gyűjteni, mert minél nagyobb lesz a hideg, annál gyorsabban sikerül majd összegyűjteni az aláírásokat.

Dercsényi Dávid

Legnépszerűbb cikkeink