Connect with us

Magyarország

A FESZ és az Emmi tárgyaltak

Létrehozva:

Képünk illusztráció

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) szerdán tárgyalt az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendeletéről az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi).

A FESZ közleményében azt írja, hogy köszönhetően a sok kritikának a jogszabály számos ponton kedvezőbb a törvénynél.

„Kedvező változás a kirendelési idő csökkenése, és a számos kivétel, akiket nem lehet kirendelni. A kirendelt dolgozónak 50%-kal felemelt alapbér jár majd. Az áthelyezéshez is kell a dolgozó belelegyezése. A végkielégítés összege a kjt szerinti mértékre emelkedett. Csökken a munkaidőkeret 6 hónapról 3 hónapra” – írták.

A FESZ szerint a mellékállások engedélyezése csak 2023-tól fokozatosan a strukturális átalakulásokkal összhangaban lép életbe.

„Ennek jele a már ma megjelent Kormányrendelet, mi szerint minden állami kórház munkáltatója egy központi szervezet lesz. A munkáltatói jogok egy részét delegálják majd. A városi kórházakat a megyék, a megyéket egy országos központ fogja irányítani” – írják.

A FESZ javasolta, hogy a kirendelés ideje ne haladja meg az eddigi szabályozásban foglalt 44 napot, illetve azt, hogy sürgősen és arányosan emeljék a szakdolgozók bérét.

„A szakdolgozói bérek emeléséről eddig nem született döntés, viszont a kormányrendelet szerint a pótlékok számítása egyes esetekben változna” – írták.

„Javasoljuk az egyetemi diplomások átsorolását a diplomások táblája alá, ahol a még nem szakorvosok, gyógyszerészek is vannak. A kormányrendelet tervezetében aggodalomra ad okot a különböző pótlékok szabályozása, ami azzal a veszéllyel jár, hogy elveszítitek a munkaköri pótlékot. Felhívtuk a jogalkotó figyelmét, hogy ez elfogadhatatlan. Változna az önként vállalt munka pótléka is, de az sem volt egyértelmű, hogy az csak az orvosokat érintené, vagy mindenkit. Ezeknek a tisztázásra felhívtuk a figyelmet , azzal hogy nem fogadunk el semmilyen jövedelemecsökkenést” – írták.

A FESZ javaslatait írásban is elküldte a minisztériumba, és a honlapjukra is felteszik.

A teljes közlemény itt olvasható:

Log into Facebook

No Description

Legnépszerűbb cikkeink