Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szinte minden bevételétől megfosztaná két évre az önkormányzatokat az iparkamara elnöke

Létrehozva:

Karácsony szerint ha így lesz, másnap leáll a közösségi közlekedés, Gémesi szerint dilettáns Parragh ötlete.

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A kamara elnöke azt is mondta, nem az adónem felfüggesztését, hanem a kötelezettség teljes elengedését javasolják a kormánynak. A 2020-ban már befizetett feltöltési kötelezettségekre is vonatkozik a javaslat, így ezek „lelakhatóvá” válnának a jövőben, mivel nem társul majd hozzájuk adófizetési kötelezettség.

Javasolják emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó

Javaslatunk célja – mondta Parragh – , hogy az iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei.

Parragh szerint a javaslat összhangban van azzal a kormányzati céllal, hogy a gazdaság motorjait, a kkv-kat átmenetileg tehermentesítsük ebben a válsághelyzetben, amennyire csak lehetséges.

Az MKIK elnöke felidézte a Magyar Nemzetnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban tartott egyeztetésükön arra kérte, hogy a kamara javaslataival segítsen a kormánynak olyan intézkedéscsomag kidolgozásában, amely a kkv-kat segítené.

Parragh László hozzátette: A főváros által tervezett újraindítási adó bevezetése szembemegy a ­kkv-k megsegítését célzó javaslatokkal. Elfogadhatatlan a gazdaság motorját jelentő vállalkozások megsarcolása azok megsegítése helyett.

A hvg.hu tudósítása szerint Parragh László elképzelését egy héttel ezelőtt „dilettáns ötletszerűségnek” nevezte Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke , Karácsony Gergely, főpolgármester pedig azt mondta, ez a közösségi közlekedés leállását jelentené.

Legnépszerűbb cikkeink