Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Összetevők alapján is lehet már ételt rendelni

Létrehozva:

Az ételallergiásoknak és a válogatósoknak nyújt nagyon jó megoldást egy új oldal, ahol az ételek összetevői alapján lehet megrendelni az ebédet. Külön érdekesség, hogy az alapítás előtti első igazi megbeszélés egy kocsmában történt.

„Évekkel ezelőtt egyszer ültem a számítógép előtt, és már vagy húsz perce azon tanakodtam, hogy milyen ételt rendeljek magamnak. Tudni kell, hogy válogatós vagyok, ezért körülbelül ötféle étel közül választottam minden alkalommal. Az volt a gondolatom, hogy ha lenne egy olyan rendszer, ami kiválogatná azokat az ételeket, amiket én biztosan nem szeretek, akkor igazából bármi jöhetne” – emlékezett Belányi József, a Random Food egyik ötletgazdája, hogy honnan is jött pontosan a hiánypótló oldal gondolata. Pár év kihagyás és ötletelés után egy kocsmában volt az első igazi megbeszélés, végül idén elindult a Random Food, ami az ételallergiásoknak, étrendet követőknek, vagy éppen a válogatósoknak nyújt nagyon jó megoldást.

Az oldal egyébként nagyon egyszerűen kezelhető: ki lehet választani az étrendet, azokat az alapanyagokat, amiket az em-ber nem szeret, nem ehet, vagy éppen nem kíván, és be lehet állí-tani az árkategóriát is, majd az ol-al ezek alapján ajánl különböző lehetőségeket, a már csatlakozott éttermek ételei közül. Az oldalon többféle „mentes”, olasz, japán, és más különleges konyhákból, összesen 11 étteremből lehet már rendelni, de a kínálat folyamatosan nő.

A Random Fooddal szerződött cégeknek is van feladatuk abban, hogy a rendszer jól működjön, mivel az egyes ételeik összes alapanyagát össze kellett gyűjteniük, majd ezt elküldeniük az oldal üzemeltetőinek.

„Itt nem az az elvárás az éttermek felé, hogy leírják a pontos receptet, hanem az, hogy a rendelők megtudják, hogy pontosan milyen alapanyagok vannak az ételekben, de ezt csak a felhasználók látják. Az oldal elkészítése közben az is kiderült, hogy egy dietetikusra is szükségünk van, az ételek minél pontosabb kategorizálása miatt. A szakértő csinált nekünk egy olyan táblázatot, ami alapján meg tudjuk mondani, hogy ha egy bizonyos összetevő van az ételben, akkor az milyen allergéneket jelent és milyen típusú étrendnek felel meg. Pont egy étterem mondta nekünk, hogy ennek az oldalnak a segítségével olyan emberekhez is el tud jutni, akik egyébként nem rendelnének tőlük, mert korábban nem tudták, hogy pontosan milyen összetevőkből áll az adott étel” – magyarázta Belányi, aki szerint az ételek kategorizálásánál inkább szigorúan döntenek. A különböző ételallergiák vagy a vegán étrend esetében kimondottan alaposak, mivel főleg az allergiáknál nem mindegy, hogy mit kap a rendelő. Vegánok esetében például figyelnek arra, hogy csak vegán étteremből kapják az ételt, míg az allergiások a „mentes éttermek” kínálatából választhatnak.

Ugyan a Random Food csak most kezdte meg működését, és egyelőre csak Budapesten használható, de már látható az igény arra is, hogy a nagyobb vidéki városok felé is kibővítsék a rendelés lehetőségét.

Legnépszerűbb cikkeink