Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem jelent extra veszélyt a leszállásjelző

Létrehozva:

A BKK tapasztalatai szerint az utasok többsége betartja a járványvédelmi intézkedéseket. Még így is több mint félszáz esetben kellett büntetniük az ellenőröknek.

A járvány első hullámához képest változtatott az ajtónyitási renden a BKK – derült ki a közlekedésszervező társaság lapunk felvetésére küldött válaszából. A kérdésünk arra vonatkozott, hogy nem jelent-e fokozott fertőzésveszélyt, amikor az utasoknak kell a leszállásjelző gombot megnyomniuk. A BKK azt írta, tavasszal – a járvány újszerűsége és ismeretlen volta miatt – az átszellőztetés tűnt indokoltnak, ezért a sofőrök minden ajtót kinyitottak a megállókban.

Fertőtlenítés

A jelenlegi helyzetben a társaság viszont már a maszkviselési szabályok betartását tartja a leghatékonyabbnak. Ahogy a Pesti Hírlapnak írták: „A cseppfertőzés ellen a maszkviselés a levegőkeringtetéssel együtt minimálisra csökkenti a megfertőződés kockázatát. A leszállásjelző gombok semmivel sem jelentenek nagyobb veszélyt, mint bármelyik kapaszkodó, vagy a jármű egyéb felülete.” Hozzátették: az időjárás hidegebbre fordultával – figyelembe véve az utasok meghűlés elleni védelmét – nem tervezik az ajtók automatikus kinyitását a megállókban. 

A BKK-tól kapott tájékoztatás szerint a járművek fertőtlenítése naponta történik, ez kiterjed a leszállásjelző gombokra, a kapaszkodókra, az ülőfelületekre, az ablaknyitókra és a járművezetői állásra is. Ezen kívül a BKV által üzemeltetett metrók és Combinók utastereit fertőtlenítő bevonattal látták el, amely egy éven keresztül hatástalanítja a felületre került kórokozókat. A BKK-nak egyelőre nem jelent többletkiadást a pandémia miatti extra takarítás és fertőtlenítés, az ebből fakadó költségnövekedés az alvállalkozó társaságoknál keletkezhet, ami a BKK által fizetett szolgáltatási díjat nem érinti.

Betartás

És ha már pénz: a BKK-tól azt is megtudtuk, hogy szeptember 10. és november 1. között kereken félszáz esetben kellett pótdíjazniuk az ellenőröknek a nem, vagy nem megfelelően viselt maszk, illetve egyéb járványvédelmi szabály megszegése miatt. Ezzel együtt a társaság tapasztalatai szerint az utasok döntő többsége figyelmeztetés nélkül is betartja a járványvédelmi szabályokat. Aki mégis renitenskedik, azt az ellenőr, de a járművezető is köteles kizárni az utazásból, súlyosabb esetben pedig „közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja” miatt akár rendőri intézkedést is kezdeményezhet a jármű személyzete a szabályszegő utasok ellen.

Fekete Norbert

 

Legnépszerűbb cikkeink