Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megérkezett az űrállomásra a SpaceX első üzemszerű missziója

Létrehozva:

Forrás: SpaceX

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden a SpaceX magán társaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.

A NASA Kennedy űrközpontjából, Cape Canaveralből egy nappal korábban felbocsátott Crew Dragon közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor kapcsolódott az űrállomáshoz, 27 órás teljesen automatizált repülést követően.

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóst az ISS-en amerikai kollégájuk, Kate Rubins üdvözölte, amikor a két legénység között létrejött az első rádiós kapcsolat.

A Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins dolgozik.

A SpaceX egy évtized alatt kifejlesztett új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, de a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink