Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elfogták a szász választófejedelmek kincstárának fosztogatóit

Létrehozva:

Az egyik gyanúsított letartóztatása után / Fotó: Deutsche Welle

Korábban már elloptak egy 100 kilogramm súlyú színarany érmét is.  

Három embert letartóztatott a rendőrség Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tavaly kirabolták a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárát Drezdában – írja a BBC nyomán a hvg.hu.

A rajtaütésben több mint 1600 rendőr vett részt hét német szövetségi államból, arról azonban nem írtak, hogy az eltulajdonított kincsek meglettek-e.

A hatóság azt feltételezi, hogy a három, arab származású gyanúsított egy híres berlini bűnszervezet tagja. A hatóságok szerint a klán tagjai korábban egy áruházat és egy bankot is kiraboltak. Idén a bűnszervezet tagjai közül többen már börtönbe kerültek a berlini Bode Múzeum kirablása miatt. 2017 márciusában egy világhírű, 100 kilogramm súlyú színarany érmét loptak el a múzeumból, amely 3,7 millió eurót, akkori árfolyamon 1,1 milliárd forintot ért.

A szászországi tartományi rendőrség 2019. november 25-én közölte, hogy kirabolták a drezdai palotában (Residenzschloss) található kincstárat, antik ékszereket és drágaköveket vittek el, nagyjából 335 milliárd forint értékben. A német sajtó a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablásának nevezte a rablást. A rendőrség később közzétette a rablásról készült videófelvételeket.

Az elkövetők Erős Ágost szász választófejedelem ékszergyűjteményének majdnem száz darabját vitték el a híres Grünes Gewölbe múzeumból, köztük brilliánsokkal, gyémántokkal, rubinokkal, smaragdokkal, zafírokkal díszített gombokat, csatokat vagy kalapdíszeket.

A kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban.
A palota és benne a kincstár a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.

 

Legnépszerűbb cikkeink