Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Brüsszel „elbeszélget” a jogállamiságról a tagállamokkal

Létrehozva:

Ábécé sorrendben haladnak, Magyarország minden nyelven sokára kerül sorra.

Az Európai Unió a jövő év elejétől megbeszéléseket kezd a tagállamokkal a jogállamiság vizsgálatáról, illetve annak közös értelmezéséről – közölte Michael Roth, az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Németország uniós ügyekért felelős államminisztere az európai uniós ügyekért felelős miniszterek videókonferencia keretében tartott ülését követően kedden.

Roth Berlinben nyilatkozva kijelentette: a megbeszélések célja, hogy megjelöljék azokat a területeket, amelyeken javulást kell elérni, valamint az, hogy eloszlassák a félreértéseket a jogállamiság fogalmát, továbbá helyzetének vizsgálatát illetően.

A jövő év elején kezdődő tárgyalásokon a tagállamok alfabetikus sorrendben vesznek rész, így elsőként Belgium, majd Bulgária, Csehország, Dánia, és Észtország következik – közölte. Ez teszi lehetővé, hogy minden tagország számára azonos elbírálást biztosítsanak hátrányos megkülönböztetés nélkül – tette hozzá a német államminiszter, aki egy tárgyilagos jelentés kidolgozását említette célként.

Az uniós tanács közölte: a keddi megbeszélésen a miniszterek sajnálatukat fejezték ki, hogy a jóváhagyási folyamat során „új akadályok jelentek meg”, amelyek veszélyeztetik az unió következő, hétéves pénzügyi keretének és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó csomag időben történő elfogadását. Több felszólaló hangsúlyozta: a pénzügyi támogatás folyósítását különösen időszerűvé teszi a járvány második hulláma, valamint az állampolgárok, a vállalkozások és a gazdaság támogatása.

A német államminiszter elmondta, az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsa között létrejött kompromisszumot a tagországok döntő többsége támogatja. Kiemelte, az uniós tanács elnökségét betöltő Németország az Európai Parlament segítségével gyors egyetértést kíván elérni a tagállamok között a pénzügyi csomagok elfogadásáról, ugyanis a gazdaságélénkítő támogatásra a tagállamoknak sürgősen szükségük van. Az uniós állampolgároknak európai szolidaritásra van szükségük, az EU-nak ezért meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni, kezelni és feloldani a holtpontra került helyzeteket – tette hozzá Roth.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, a tagállamok részvételével jövő évtől tervezett mélyreható megbeszélések elindítása fontos mérföldkő a jogállamiság unión belüli megerősítése szempontjából.

Az uniós biztos közölte, az Európai Bizottság már most megkezdi az együttműködést az Európai Unió Tanácsának következő elnökségét adó Szlovéniával, majd pedig Portugáliával az uniós bizottság második, jövőre esedékes jogállamisági jelentésének elkészítéséhez annak érdekében, hogy „beépítse a jogállamiság valódi kultúráját az egész Európai Unióba”.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szintén Brüsszelben arról beszélt, hogy a német elnökség tájékoztatta a minisztereket az Észak-Macedóniával és Albániával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások állásáról. Az unió célja, hogy a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételek teljesülése esetén még 2020-ban meg lehessen tartani az első kormányközi megbeszéléseket a két tagjelölt országgal – közölte Sefcovic.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink