Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Baloldali tüntetést oszlattak fel Görögországban

Létrehozva:

A Görögországi Kommunista Párt egy korábbi tüntetése / Fotó: idcummunism.com

Incidensek zavarták meg az 1973-as görögországi diáklázadás évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési tilalom ellenére megtartott baloldali tüntetéseken.

A jobboldali kormány által elrendelt gyülekezési tilalom ellenére a Görögországi Kommunista Párt (KKE) és a kis baloldali Antarszia több száz szimpatizánsa tüntetett Athén központjában.

A rendőrség rövid időre könnygázt és hanggránátokat vetett be a tömegoszlatáshoz – jelentette az AFP francia hírügynökség fotóriportere a helyszínről.

A KKE vezetője, Dimitrisz Kucubasz is jelent volt a tüntetésen, amelyen több tucatnyi résztvevőt állítottak elő, egy kommunista parlamenti képviselő megsérült – jelentette az ERT közszolgálati televízió.

  1. november 17. évfordulójáról, amely a görögök számára a katonai diktatúra (1967–1974) bukását és a demokrácia visszatérését jelképezi, a baloldali pártok és mozgalmak minden évben népes tüntetéseken emlékeznek meg. Rendszerint három kilométer hosszú menet vonul át Athén belvárosán át a hidegháború idején az ezredesek diktatúráját támogató Egyesült Államok nagykövetsége elé.

Katerína Szakellaropulu államfő azonban hangsúlyozta, hogy a műszaki egyetemisták felkelésének évfordulójáról idén a világjárvány miatt a szokásostól eltérően emlékeznek meg.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szombaton döntött arról, hogy a görögországi karantén idején a „közegészség védelme” érdekében november 15. és 18. között tilos minden tüntetés.

A bejelentés számos baloldali párt haragját kiváltotta, elsősorban a kommunistákét, de Alekszisz Ciprasz volt kormányfő radikális baloldali Sziriza pártjáét és a Jannisz Varufakisz volt pénzügyminiszter vezette baloldali MeRA25 pártét is. A három párt hétfőn egyszerű főhajtásra szólított fel a műszaki egyetemnél álló emlékmű előtt, ahol a rendőrség és a katonaság vérbe fojtotta a diáklázadást, több tucatnyian haltak meg, illetve sebesültek meg.

Egy rendőrségi illetékes szerint kedd reggel mintegy kétszázan tartottak „jelképes gyűlést” az amerikai nagykövetség előtt a PAME kommunista szakszervezet felhívására. A rendőrök figyelmeztették a tüntetőket a gyülekezési tilalomra, akik azonnal szétoszlottak.

A köztársasági elnök kedden a megemlékezés „egyetemleges” jellegére hivatkozva próbálta csillapítani a tiltakozásokat.

„A demokrácia nem csak a szabadság, de a felelősség rendszere is. Mindnyájunknak az egyéni érdek elé kell helyeznie a közjót, a közegészséget és a szolidaritást” – hangsúlyozta Szakellaropulu.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink