Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

A karácsonyi pulyka miatt enyhítenek a karanténszabályokon

Létrehozva:

Enyhítette keddtől a brit kormány az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkások számára előírt karanténszabályokat.

Az intézkedés előzményeként a Brit Baromfitanács felhívást adott ki, amely szerint sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett nagy-britanniai karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból, köztük Magyarországról érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a britek hagyományos karácsonyi pulykaebédje.

A brit baromfitenyésztők üzleti szervezete azt javasolta, hogy a kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen az idei karácsonyi szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól.

A testület szerint a brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel bíró EU-munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban. A baromfitanács szerint ugyanis nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen, és az ilyen szakképesítéseket igénylő munkahelyeket nem lehet a hazai munkaerőpiacról – még a munkanélküliek közül sem – betölteni hosszas képzési és toborzási időszak nélkül.

A szervezet szerint a közép- és kelet-európai idénymunkások viszont nem lesznek hajlandók Nagy-Britanniába utazni, ha érkezésük után 14 napig elkülönítésben kell lenniük.

A brit közlekedési, az egészségügyi és az élelmezésügyi minisztérium közös tájékoztatása szerint a kormány nem mentesítette ugyan teljesen a karanténkötelezettség alól a baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásokat, de lehetővé tette, hogy már a kötelező elkülönítés 14 napja alatt is munkát végezzenek.

A keddtől, vagyis azonnali hatállyal érvényes, egyelőre Angliára vonatkozó intézkedés alapján az érintett idénymunkásoknak továbbra is el kell különíteniük magukat a helyi lakosságtól a karantén két hetére, és ebben az időszakban a munkáltatók feladata az élelmiszerek és egyéb fontos cikkek kiszállítása ezeknek a munkavállalóknak.

Emellett a baromfifarmokon dolgozó külföldi idénymunkásoknak angliai tartózkodásuk teljes idejére állandó összetételű munkacsoportokat kell alakítaniuk, vagyis mindig csak ugyanazokkal a munkatársakkal dolgozhatnak és tartózkodhatnak szálláshelyükön, kerülve a vegyülést az adott létesítmény más dolgozóival.

A kormány rendelkezése alapján az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkásoknak december 31-ig el kell hagyniuk Angliát.

A brit kormány jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül, de ezeknek az országoknak a listáján a közép- és kelet-európai térségből már csak Észtország és Lettország szerepel.

A karanténmenetesített országok között eredetileg Magyarország is helyet kapott, de szeptember 12-én lekerült erről a listáról, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot – illetve ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét – elkülönítésben kell tölteniük.

A brit kormány időközben Csehországot, Szlovéniát és Lengyelországot is kivette azoknak az országoknak a csoportjából, amelyekből elkülönítési kötelem nélkül be lehet utazni Nagy-Britanniába, Bulgária, Románia és Szlovákia pedig nem is került fel erre a listára.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink