Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nettó egymilliót kereshet havonta egy COVID-tesztelő

Létrehozva:

Akik KATA-s vállalkozóként jelentkeznek, jobban jönnek ki.

Egyre több koronavírus-tesztre, és tesztelőre van szükség, egy magánszolgáltató pedig emailben keresztül toborozza a védőnőket, gyógyszerészeket, akik akár havi 1 millió forintot is megkereshetnek ezzel a munkával, nettóban – írja a Pénzcentrum. Salzburgban az osztrák vöröskereszt koronavírus-tesztelésre képez ki munkanélkülieket, Magyarországon viszont a védőnőket, patikusokat célozzák meg az egészségügyi magánszolgáltatók.

Az egyetemistákat már egy ideje bevonták a munkába: Orbán Viktor már elmondta, hogy négyszáz műegyetemi diákot mozgósítottak – szállást és étkezést biztosítva nekik –, hogy sofőrként kivigyék a mintákat levevő medikusokat. Sőt, Csepelen egy parkolóba állítottak be szűrőbuszt, ahova a háziorvosok küldhetik fertőzésgyanús pácienseiket. Ezzel tehermentesítenék a kerületben dolgozó tesztelőket. A szűrésen azok vehetnek részt, akiknek a háziorvosa megrendelte a COVID tesztet, nem súlyosak a tüneteik, azonban a Mentőszolgálat még nem jutott el a lakcímre a mintavétel miatt.

Az Országos Foglalkozás-Egészségügyi Szolgálat Kft. egy üzemorvos cég, mely hivatalos COVID tesztelést végez, emailben keresi fel az egészségügyi dolgozókat, hogy dolgozzanak náluk, méghozzá nem is rossz pénzért:

  • Óradíj munkanapokon: 4 000 Ft
  • Óradíj munkaszüneti napokon: 6 000 Ft

A magánszolgáltató minden esetben házhoz megy, ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy egy túlzsúfolt váróban fertőzzék körbe egymást az emberek. A PCR teszt ára 18 900 Ft, az antiGén teszté 9 900 Ft, a szerológiai teszté 9 900 Ft. A kiszállási díj 9 900 Ft/helyszín.

A cég honlapján azt is kiszámolhatjuk, mennyit kereshetnek a tesztelők. Ha valaki a fővárosban KATA-s vállalkozóként saját autóval havi 21 napot, naponta 7:30-tól 17:00-ig tesztel, és emellett bevállal még 4 munkaszüneti napot is,

az havonta nettó 1 062 625 forintot tud keresni.

Ha azonban mindezt munkavállalóként teszi, akkor nagyjából a felét, 556 312 forintot. Ezen felül ők adják a védőfelszerelést, és fizetik a gépkocsi használat költségeit (üzemanyag, amortizáció). A Mérce információja szerint a munkavégzéshez semmiféle egészségügyi előképzettségre nincsen szükség.

Államilag finanszírozott tesztre akkor vagyunk jogosultak, ha azt a háziorvos telefonon közölt tüneteink alapján elrendeli, vagy ha egy bizonyítottan pozitív személy közeli kontaktja vagyunk. De sok esetben a mentő kiérkezéséig addig kell várni, amíg az ajánlott karantén tartana. Ezért sok esetben már eleve magánszolgáltatókhoz fordulnak azok, aki szeretnének gyors eredményt – a fentiek tanúsága szerint komoly emberhiánnyal küzdenek ők is.

Legnépszerűbb cikkeink