Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Négy asztronautát küldött az űrbe Elon Musk

Létrehozva:

Forrás: Paolo Nespoli - NASA

Elindította első üzemszerű űrmisszióját vasárnap Elon Musk amerikai high-tech vállalkozó SpaceX magán űrhajózási társasága, négy asztronautát küldve a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az először fél évvel ezelőtt kipróbált Crew Dragon űrhajójában.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor (közép-európai idő szerint hétfőn 01:27-kor) elindított űrhajó startját élőben közvetítették.

A Crew Dragont magasba emelő és többször felhasználható Falcon 9-es rakéta első fokozata egypercnyi repülés után a terveknek megfelelően levált és visszatért egy úszó platformra az Atlanti-óceánon.

Az űrhajó – fedélzetén Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóssal – előreláthatólag 27 órányi repülés után dokkol a Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő Nemzetközi Űrállomáson, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Az Cape Canaveral-i indításnál jelen volt Mike Pence amerikai alelnök. Kijelentette: Donald Trump elmúlt négyévi elnöksége alatt az Egyesült Államok „megerősítette elkötelezettségét amellett, hogy élen járjon a világűr felfedezésében”. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt pedig a Twitteren gratulált az indításhoz, amelyet a tudomány erejének egyik bizonyítékaként jellemzett.

Maga Elon Musk nem volt jelen az indításnál, mert koronavírus-fertőzés gyanúja miatt karanténban van, de követte az eseményt, és elégedettségét szintén a Twitteren jelezte.

A SpaceX új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, de a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink