Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ez jöhet az EU-s költségvetés blokkolása után

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az IDEA Intézet próbálta feltérképezni a lehetséges megoldásokat, járható utakat. 

Ma kiderült, Lengyelország és Magyarország nem fogadja el a jogállamisági kritériumok bevezetését, és blokkolja az EU-s költségvetés elfogadását. Az IDEA intézet a Facebookon latolgatja, mi következhet most.

1, Születhet kompromisszum, amelyet az összes szereplő győzelemként adhat el. Felpuhítják valamelyest a jogállami feltételeket, cserébe pedig a magyar kormány is beadja végre a derekát, utat engedve a korona-mentőcsomag kifizetéseinek.

2, Az is lehet, hogy kettéválik a költségvetés és a válságkezelő csomag ügye: „ekkor tovább folytatódhatnak a háttértárgyalások a 2021-2027-es uniós büdzséről. Ezzel egyidőben a tagállamok úgy dönthetnek, hogy Orbán Viktor ellenállása miatt kormányközi alapon fogadják el a korona-mentőcsomagot, vagyis külön nemzetközi szerződésben. Magyarország pedig inkább veszni hagyja a mentőcsomagból érkező közel 16 milliárd euróról, hogy megakadályozza a jogállami szempontok alkalmazását”.

3. Nincs megállapodás a büdzséről és a mentőcsomagról sem, ekkor senki nem kap semmit, hanem „az a válság forgatókönyv lép életbe, hogy a idei év forrásainak egy tizenketted része érkezik majd Magyarországra minden hónapban. A mi esetünkben ez 4.5 milliárd eurót jelentene 2021. januárjától”.

Legnépszerűbb cikkeink