Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az örmény miniszterelnök leváltotta a külügyminiszterét

Létrehozva:

Nikol Pasinján igyekszik ezzel lecsillapítani a kedélyeket a számukra hátrányos hegyi-karabahi békemegállapodás miatt. 

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn a jereváni parlamentben bejelentette, hogy leváltotta Zorab Mnacakanján külügyminisztert. „Úgy döntöttem, hogy menesztem Zorab Mnacakanján külügyminisztert” –  jelentette be a kormányfő, aki nagy belpolitikai nyomás alá került a Hegyi-Karabahban kialakult helyzet miatt, de nem hajlandó lemondani tisztségéről. Az örmény nép ugyanis árulásnak értékeli, hogy Pasinján belement a Hegyi-Karabahot felosztó, az örményeknek hátrányos békemegállapodásba.

Mnacakanján 2018 májusa óta töltötte be a külügyminiszteri tisztséget, azelőtt Örményország ENSZ-nagykövete volt. Pasinján a kormánypárt parlamenti frakciójával találkozva jelezte, hogy kormányátalakításra készül.

Az örmény külügyminisztérium szóvivője, Anna Nagdalján a nap folyamán cáfolta Pasinján nyilatkozatát arról, hogy a tűzszüneti tárgyalásokon megvitatták volna Hegyi-Karabah második legnagyobb városának, Susának (örményül Susi) a hovatartozását. Pasinján ugyanis arról beszélt hétfői videokonferenciáján, hogy a harcok lezárásáról folytatott egyeztetéseken Azerbajdzsán követelte Susa átengedését.

A Jereván bevárosában található Szabadság téren mintegy kétezren követelik a kormányfő távozását, mert kapitulációnak tartják a megállapodást.

Nikol Pasinján, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról.

 

Legnépszerűbb cikkeink