Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A szabályozást megszegve kénytelen működni a Nagybani

Létrehozva:

A szerda éjféltől életbe lépett korlátozások értelmében nagykereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni este 7 és reggel 5 óra között, a budapesti Nagybani Piac mégis üzemel. Karácsony Gergely arra kérte a belügyminisztériumot, hogy az ellátás érdekében tegyenek kivételt az élelmiszer-nagykereskedelemmel. Az agrárminiszter szerint erre nincs szükség. 

Karácsony Gergely szerint a kormány által bevezetett szigorítások következtében veszélybe került a fővárosiak friss zöldséggel és gyümölccsel való ellátása, hiszen azok értelmében az üzleteket zárva kell tartani, a fővárosi Nagybani Piac azonban rendes munkarendje szerint este 7 és éjfél között tart nyitva. A főpolgármester levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy módosítsák a szabályozást, és az ne vonatkozzon az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységet végzőkre. Egyben arra a kérte a Nagybani Piac Zrt.-t, hogy az ellátásbiztonság érdekében a jogi helyzet rendezéséig ne változtasson nyitva tartásán.

Nagy István agrárminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében úgy válaszolt a Főpolgármesteri Hivatal közleményére, hogy az nem felel meg a valóságnak, és semmi sem veszélyezteti a budapesti Nagybani Piac működését. Nagy felszólította Karácsonyt, hogy ne terjesszen álhíreket. A Pesti Hírlap forrásai megerősítették, hogy a Nagybani Piac továbbra is üzemel, csak épp azt nem tudni, milyen alapon.

Nagy István Karácsonynak címzett üzenetében ugyan arra hivatkozik, hogy „a kijárási korlátozásról szóló rendelet is kivételként nevezi meg mind a munkavégzést, mind pedig a munkába, illetve a hazautazást”, azonban „a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről” szóló kormányrendelet nemcsak a közterületen tartózkodást, hanem az üzletek nyitva tartását is korlátozza, és nem tesz különbséget nagy- és kiskereskedő között. Mi több, a kivételek között sem nevezi meg az élelmiszer-nagykereskedelmet, csak a gyógyszertárakat és az üzemanyagtöltő-állomásokat. Az agrárminiszter válaszában a rendelet ezen részére nem tért ki.

A hatályos törvények alapján a Nagybani Piac este 7 és reggel 5 között köteles lenne zárva tartani, és az ott dolgozók kivételével senki nem tartózkodhatna ott ezen idő alatt. A Pesti Hírlap megkereste a Belügyminisztérium sajtóosztályát, ahonnét azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinket továbbították a Koronavírus Sajtóközpontnak, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink