Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A lengyelek szerint az új EU-s megállapodások sértik az alapszerződést

Létrehozva:

Varsó szerint a kifizetések jogállamisági kritériumokhoz kötése esetében „az uniós hivatalnokok és politikusok önkényén alapulna” a forrásokhoz jutás.

A júliusi uniós csúcstalálkozón elért kompromisszumot és az Európai Unió alapszerződését is sértené, ha jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós pénzeszközök kifizetését – hangsúlyozta hétfőn Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, írja az MTI. Lengyelország nem egyezik bele a 2021-ben kezdődő hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásába, amennyiben az Európai Unió ennek kapcsán megsérti az alapszerződéseket, és nem tartja be az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseket – erősítette meg Dworczyk az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak az esetleges lengyel vétót firtató kérdésére válaszolva.

Dworczyk szerint az uniós források jogállamisághoz kötése „teljes mértékben az uniós hivatalnokok és politikusok önkényén alapulna”, egyes országokat ezáltal hátrányos, másokat pedig előnyös helyzetbe hozhatnának. „Semmiképpen sem egyezünk bele az alapszerződés megsértésébe és az EU-n belüli zsarolásba sem” – szögezte le Dworczyk, hozzátéve: Varsó arra fog törekedni, hogy az EU partnerségen alapuljon, valamint arra, hogy a tagállamok „alanyi módon viszonyuljanak egymáshoz”.

Orbán Viktor is jelezte, vétózni fog a hétfő délutáni eseményen – pénteken azt mondta, a jogállamisági kritériumok bevezetése eetén az EU-ból Szovjetunió válna.

Legnépszerűbb cikkeink