Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Oroszország szerint már térnek vissza a menekültek Hegyi-Karabahba

Létrehozva:

Tizenkilenc, visszatérő menekülteket szállító autóbuszt kísértek végig az orosz egységek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő lacsini folyosón – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A moszkvai katonai tárca szerint vasárnap 475 ember, szombaton pedig kilenc autóbusszal 250 ember tért vissza az Azerbajdzsánban található, örmény többségű területre. Az orosz fegyveres erők humanitárius reagálási központjának előőrse szombaton kezdte meg tevékenységét.

Az orosz békefenntartók a minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Hegyi-Karabah területén 25, a tűzszünetet megfigyelő posztot, a lacsini folyó mentén pedig további hét ideiglenes megfigyelőállást hoztak létre. A tárca szerint a fegyvernyugvást a szembenálló felek a demarkációs vonal teljes hosszában betartják.

Az orosz békefenntartó erők, a Nemzetközi Vöröskereszt és a hegyi-karabahi polgári védelem koordinációja mellett folytatódott az elesettek holttesteinek cseréje az örmény és az azeri fegyveres erők között. Hegyi-Karabahban kedden, moszkvai idő szerint 0 órától fegyverszünet lépett életbe az orosz és azeri elnök, illetve az örmény kormányfő közös nyilatkozatát követően.

A megállapodás értelmében az örmény fegyveres erőknek több ütemben területeket kell visszaszolgáltatniuk Azerbajdzsánnak. A Hegyi-Karabahhal határos kelbadzsári régiót a háromoldalú megállapodás értelmében vasárnapig kellett volna elhagyniuk az örmény katonáknak és lakosoknak, de Baku a távozás logisztikai nehézségeire hivatkozó, orosz közvetítéssel átadott örmény kérésre tíz nap haladékot adott a számukra.

Az azeri fél szerint az agdami régiót a korábbi ütemtervnek megfelelően november 20-ig, a lacsinit pedig december 1-ig kell feladniuk az örményeknek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink