Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nők a Balatonért Egyesület: Elveszítjük a biztonságos balatoni viharjelzést

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A siófoki meteorológiai obszervatórium már 65 éve működik, de az ötszintes ház bezavarhat a munkába. 

„Sajnáljuk, hogy a tudományos közösség és az állampolgárok tiltakozása ellenére se sikerül megmenti a siófoki meteorológiai obszervatórium méréseinek folyamatosságát és zavartalanságát, mert az Azúr kft. a héten hozzákezdett a Balaton-partra tervezett apartmanháza építéséhez” – írja a Nők a Balatonért Egyesület a közleményében. Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője szerint óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben, az életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik, ami megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat.

A közlemény szerint néhány hete még reménykedtek, mert Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elérte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tegyen arról, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik csak meg az építkezésről a végső döntés.

A beruházó azonban nem várt. Beszerezte két kft. véleményét, akik szerint az épület nem fogja veszélyeztetni a meteorológiai észleléseket, és a héten föl is vonultatta a partra a hatalmas munkagépeket.

„Egyesületünk még júliusban panasszal fordult az ombudsmanhoz, az építési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt. Sajnáljuk, hogy a hatalmas munkagépek megjelenése miatt szinte már mindegy is, hogy mi lesz az ombudsman döntése.”

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink