Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Minden relatív: Csehország örül a szombati 4199 új fertőzöttnek

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Ezen a héten ugyanis ez volt a legalacsonyabb szám. Igaz, mindig a hétvégék az alacsonyabbak. Nekik is 7000 körüli kórházi betegük van. 

Csehországban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új igazolt fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt adatokból, írja az MTI.

Egy hete, szombaton mintegy 3500-zal volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

Csökkenő tendenciát mutatnak a járvány további mutatói is. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 129 ezer 788, közel háromezerrel kevesebb mint pénteken. A halottak száma mintegy 150-nel, 6058-ra emelkedett. A hét elején és az azt megelőző napokban az elhalálozások napi száma rendszeresen meghaladta a kétszázat. A kórházakban 7200 személyt kezelnek, egy hete ez a szám 600-zal volt magasabb. A súlyosnak minősített esetek száma változatlanul 1100 körül stagnál.

A napi tesztek száma a héten 30-33 ezer körül mozgott, és nagyjából egynegyedük hozott pozitív eredményt. Az orvosok ezt az arányt továbbra is túl magasnak tartják.

A járvány terjedési mutatója a legfrissebb adatok szerint 0,7-re csökkent, ami szintén a helyzet javulásáról tanúskodik.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a számok még mindig veszélyesen magasak.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szombaton úgy nyilatkozott: ha folytatódik a helyzet javulása, jó esély van arra, hogy szigorú óvintézkedések mellett december elején újra kinyithatnak az október elején bezárt üzletek és a szolgáltatások.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta: a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 nappal való meghosszabbításának engedélyezésére.

Legnépszerűbb cikkeink