Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megszállt területen építkezne Izrael

Létrehozva:

Képünk illusztráció. / Forrás: Unsplash/Toa Heftiba

Az izraeli földhivatal pályázatot hirdetett vasárnap több mint 1200 új lakás felépítésére az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű hírportál.

A Kelet-Jeruzsálemben fekvő Givat Hamatosz nevű lakónegyed építkezési vállalkozók számára meghirdetett pályázata alapján a nemzetközi jog szerint megszállt területen építkeznének, ami szemben áll a nemzetközi jog hasonló területekre vonatkozó szabályozásával.

Ez a terület a már a hetvenes években felhúzott kelet-jeruzsálemi Gilo és a kilencvenes években megkezdett Har Homa nevű lakónegyed között található, és felépítésével földrajzi folytonosságot teremt az izraeli lakónegyedeknek, miközben elvágja Betlehemet Jeruzsálemtől. Ezzel megakadályozza a területi folytonosságot a jövendő palesztin állam két része, Kelet-Jeruzsálem arab lakónegyedei és a palesztin területek déli részei, a júdeai és a hebroni hegyek között.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök korábban megígérte a Givat Hamatosz lakónegyed felhúzását, de a nemzetközi – és benne az amerikai – tiltakozás hatására korábban nem történtek lépések az építkezések érdekében.

Joe Biden elnökválasztási kampányában azt mondta, hogy nem tervezi a Donald Trump elnöksége idején Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség visszatelepítését.

Ugyanakkor Biden Trumptól eltérően úgy véli, hogy Kelet-Jeruzsálem nagy részének, beleértve Givat Hamatoszt is, egy jövőbeli palesztin állam részének kell lennie, és ezért feltehetően ellenzi a jelentős izraeli építkezéseket Jeruzsálem keleti részén.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink