Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jövő nyárra enyhítheti a BioNTech-Pfizer vakcina a járványt

Létrehozva:

A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

A BioNtech és a Pfizer gyógyszergyártó csoport e hónap elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az eddigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján meghaladja a 90 százalékot.

Ugur Sahin professzor, a BioNtech társalapítója és vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai-közéleti magazinműsorának nyilatkozott: az oltóanyag már akkor is drámai mértékben csökkentené a koronavírus-járvány terjedését, ha 50 százalékos lenne a hatékonysága.

Hozzátette: a próbák során nem jelentkeztek olyan mellékhatások, amelyek miatt szüneteltetni kellett volna az oltóanyag tesztelését. Azok a vizsgálati alanyok, akik egyáltalán valamilyen kellemetlen hatást tapasztaltak, legfeljebb enyhe vagy mérsékelt fájdalmat éreztek néhány napig az oltás beadásának helyén, illetve szintén enyhe vagy mérsékelt, rövid ideig tartó hőemelkedésük volt.

A BioNTech vezetője a vasárnapi BBC-műsorban elmondta, hogy a mostani tél „még kemény lesz”, az új vakcina ezen a télen még nem gyakorol jelentős hatást a fertőzési számokra.

Kijelentette: ha továbbra is minden jól megy, a vakcinát kifejlesztő két cég az idei év végén, a jövő év elején megkezdi az oltóanyag kiszállítását.

Sahin professzor szerint a cél az, hogy áprilisig több mint 300 millió adag vakcina kerüljön forgalomba, és ennek már lesz érezhető kezdeti hatása a járvány terjedésére.

A jövő nyár beköszöntéig viszont már komoly hatás várható, annál is inkább, mivel a nyár egyébként is segíti a járvány terjedésének megfékezését – mondta a BioNtech vezérigazgatója. Mindennél fontosabb, hogy a jövő őszi-téli időszak kezdetéig magas oltottsági arányt lehessen elérni. Sahin professzor bízik abban, hogy ez megtörténik, különös tekintettel arra, hogy számos más vállalat is fejleszt oltóanyagokat. Mindezek alapján jövő télre az élet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Arra a kérdésre, hogy az oltás a beadás után mennyi ideig maradhat hatékony, a BioNtech vezetője azt mondta, hogy ennek megállapítására még vizsgálatokat kell folytatni. Hozzátette azonban: az sem okozhat komoly gondot, ha időről időre, például évenként esetleg meg kell ismételni az oltást, de az is lehet, hogy csak két- vagy ötévente kell újraoltani a lakosságot.

Sahin professzor nem tart valószínűnek olyan mértékű mutációt, amely drámai mértékben módosítaná a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus szerkezetét.

Boris Johnson brit miniszterelnök legutóbbi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a brit kormány már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból. Johnson szerint Nagy-Britannia ezzel a nemzetközi mezőny első vonalában lesz az egy főre jutó oltóanyag-mennyiséget tekintve, és ha a Pfizer-BioNTech vakcina az összes szigorú biztonsági ellenőrzésen túljut, a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) vezetésével elkezdi az oltóanyag országos terjesztését.

Részletek említése nélkül hozzátette, hogy a kormány további 300 millió adagot rendelt öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink